Circulă în popor mai multe mituri despre artrita reumatoidă, dar câte dintre ele sunt adevărate și câte false? Am selectat zece dintre cele mai comune mituri și încercăm să le demontăm pe rând, arătându-vă adevărul gol-goluț din spatele fiecăruia.
Mitul 1: Artrita reumatoidă afectează pe toată lumea în același fel
Se știe că artrita afectează în primul rând articulațiile, dar asta nu înseamnă că nu afectează și alte părți ale corpului. În ceea ce privește simptomele, chiar și persoanele care suferă de același tip de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă, pot experimenta simptome foarte diferite.
Mitul 2: Numai oamenii în vârstă fac artrită reumatoidă
Este adevărat că una dintre cele mai comune forme de artrită, osteoartrita, este mai probabil să se instaleze atunci când ești mai în vârstă. Osteoartrita apare din cauza “uzurii” produse pe articulații, de obicei, ca urmare a vârstei. Dar artrita reumatoidă este mult mai frecventă la vârsta mijlocie. Mai mult, chiar și tinerii și copiii pot suferi de artrită (http://www.everydayhealth.com/pain-management/living-with-juvenile-arthritis-a-parents-guide-kim-miller-6412.aspx).
Mitul 3: Nu pari “bolnav”, astfel încât să ai într-adevăr artrită reumatoidă
Potrivit medicului Larry Moreland, Șefa diviziei de Reumatologie și Imunologie Clinică de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, unii pacienți cu artrită reumatoidă nu au articulații grav deteriorate, diforme, prin urmare familia și prietenii lor nu pot înțelege severitatea bolii lor. Dar chiar și atunci când bolnavii nu au semne exterioare de artrită, pot suferi de această afecțiune și pot avea simptome precum: dureri articulare, oboseală ori o stare de rău general.
Mitul 4: Artrita este o parte normală a procesului de îmbătrânire
Artrita reumatoidă este o boală, nu face parte din aspectele normale ale procesului de îmbătrânire. Milioane de oameni din întreaga lume îmbătrânesc, dar majoritatea oamenilor nu au artrită.
Mitul 5: Simptomele artritei reumatoide nu sunt tratabile
Multe tratamente au fost dezvoltate de-a lungul anilor pentru a ajuta la controlul durerii, inflamației și alte simptome ale artritei. Un studiu olandez (http://www.everydayhealth.com/hs/rheumatoid-arthritis/ra-treatment-advances-paying-off-in-less-pain-happier-lives-4146/) a arătat că îmbunătățirile din ultimele două decenii ale tratamentelor artritei reumatoide au dus la creșterea calității vieții, la rate mai mici de depresie și anxietate și la o mai bună funcționare din punct de vedere fizic a persoanelor cu artrită. Astăzi, medicii pot face mai mult decât să trateze simptomele; există medicamente care ajută ca artrita să intre în remisie (http://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/living-with/why-your-rheumatoid-arthritis-remission-didnt-last/ ), care previn sau încetinesc deteriorarea articulațiilor.
Mitul 6: Artrita reumatoidă duce rapid la invaliditate
“Mulți pacienți cu poliartrită reumatoidă precoce sunt speriați de moarte că vor fi în curând infirmi. Ceea ce nu înțeleg este că există un spectru larg de la boala în faza ușoară până la cazurile severe”, a afirmat dr. Larry Moreland. Chiar dacă te confrunți cu un caz mai grav de artrită, sunt disponibile noi medicamente care pot stopa evoluția bolii de bază. Deci, a deveni invalid nu este o certitudine absolută.
Mitul 7: Dacă ai artrită, nu ar trebui să faci activități fizice
Odihna este foarte importantă în perioadele de criză, dar asta nu înseamnă că mișcarea fizică este interzisă. Este bine să faci mișcare atunci când puseurile se ameliorează. Exercițiile fizice mențin mușchii puternici și articulațiile flexibile și pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor de depresie, care pot fi frecvente în rândul persoanelor cu artrită reumatoidă.
Mitul 8: Orice exercițiu este bun pentru artrita reumatoidă.
“Unii oameni cred că în cazul în care fac multe exerciții, se vor face mai bine”, a declarat Richard Brasington, profesor de medicină la Universitatea Washington, Școala de Medicină din St Louis. Însă nu orice fel de exerciții sunt indicate. Potrivit dr. Brasington cele mai utile sunt exercițiile de tonifiere musculară, precum gimnastica și ridicarea de greutăți, care ajută și la menținerea stabilității articulațiilor. Exercițiile (http://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/how-pro-golfer-kristy-mcpherson-lives-well-with-ra.aspx ) nu vindecă artrita, dar efectuarea tipurilor potrivite de exerciții poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei.
Mitul 9: Traiul într-un climat cald, uscat poate vindeca artrita reumatoidă
Specialiștii Institutului Național American pentru Sănătate (NIH) susțin că până acum nici un tip particular de climă nu a demonstrat că poate duce la îmbunătățirea simptomelor de artrită reumatoidă.
Mitul 10: Trebuie să aștepți până când ai probleme serioase înainte de a începe tratamentul medicamentos
Adesea, medicii prescriu medicamente puternice în stadii incipiente ale bolii, mai ales în cazurile severe. Astfel de tratamente ajută la prevenirea deteriorării permanente a articulațiilor. Tratamentul poliartritei este complex, iar unele medicamente au efecte adverse importante. De exemplu medicamentele Anti-factor de necroză tumorală (anti-TNF) sunt utilizate frecvent pentru tratarea artritei. Aceste medicamente afectează sistemul imunitar, prin blocarea proteinei care duce la inflamație și dureri articulare asociate. Dar acest lucru nu poate fi mai rău decât faptul că boala nu este tratată. Evoluția pacientului sub tratament este atent monitorizată în permanență pentru a se detecta eventualele reacții adverse din timp. “Când am un pacient care e reticențe, nu îl forțez”, spune Moreland. “Eu îi sugerez, hai să încercăm și să vedem dacă te face să te simți mai bine. De obicei, atunci când am prescris un agent anti-TNF, pacientul s-a simțit mult mai bine și mi-a spua: Mi-ați dat viața înapoi. Vă mulțumesc foarte mult pentru asta”, a povestit dr. Larry Moreland.
Aceste informații nu înlocuiesc nici consultația la medic și nici sfaturile aci, de acestuia de aceea consultați întotdeauna medicul dumneavoastră cu privire la condițiile dumneavoastră medicale.
Sursa: www.aderrio.ro
Un răspuns