Arterita cu celule gigante – denumită arterită temporală sau boala Horton – este o boală inflamatorie a vaselor sanguine (în general arterele mari și medii ale capului). La un sfert dintre cazuri poate fi asociată cu polimialgia reumatică.

Pacienții se prezintă cu dureri de cap, febră, durere și sensibilitate la nivelul scalpului (pielea capului), dureri ale limbii sau maxilarului la mestecat, scăderea acuitătii vizuale, orbire bruscă, vedere dublă (diplopie), zgomote în urechi (tinitus). La examenul clinic, arterele temporale pot fi proeminente, cu sau fără pulsații, regiunea temporală poate fi sensibilă la palpare.

Examinarea ecografică a arterei temporale, rezonanță magnetică cerebrală cu substanță de contrast, evaluarea parametrilor de laborator ai inflamației (viteză de sedimentare a hematiilor, proteină C reactivă, trombocitele) sunt metode utile în stabilirea diagnosticului.

Tratamentul constă în administrarea de doze mari de corticosteroizi (Prednsion) pentru prevenirea pierderii ireversibile a vederii.

Polimialgia reumatică este caracterizată de durere sau redoare la nivelul gâtului, umerilor sau șoldurilor, survenite brusc sau lent. Poate fi produsă de inflamația la nivelul vaselor de sânge, dar biopsia musculară este normală.

Majoritatea pacienților se trezesc dimineața cu dureri musculare, oboseală, febră ușoară. Aceștia pot avea și arterită temporală. Polimialgia reumatică dispare la un an sau doi de la începerea tratamentului cu corticosteroizi. Exercițiile sunt necesare pentru a crește forța musculară și previn creșterea în greutate. O dietă sănătoasă este necesară pentru a menține sistemul imun puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fourteen − 10 =