Arterita gigantocelulară şi polimialgia reumatică

Arterita cu celule gigante – denumita arterita temporala sau boala Horton – este o boala inflamatorie a vaselor sanguine (in general arterele mari si medii ale capului). La un sfert dintre cazuri poate fi asociata cu polimilagia reumatica.

Pacientii se prezinta cu dureri de cap, febra, durere si sensibilitate la nivelul scalpului (pielea capului), dureri ale limbii sau maxilarului la mestecat, scaderea acuitatii vizuale, orbire brusca, vedere dubla (diplopie), zgomote in urechi (tinitus). La examenul clinic, arterele temporale pot fi proeminente, cu sau fara pulsatii, regiunea temporala poate fi sensibila la palpare.

Examinarea ecografica a arterei temporale, rezonanta magnetica cerebrala cu substanta de contrast, evaluarea parametrilor de laborator ai inflamatiei (viteza de sedimentare a hematiilor, proteina C reactiva, trombocitele) sunt metode utile in stabilirea diagnosticului.

Tratamentul consta in administrarea de doze mari de corticosteroizi (Prednsion) pentru prevenirea pierderii ireversibile a vederii.

Polimialgia reumatica este caracterizata de durere sau redoare la nivelul gatului, umerilor sau soldurilor, survenite brusc sau lent. Poate fi produsa de inflamatia la nivelul vaselor de sange, dar biopsia musculara este normala.

Majoritatea pacientilor se trezesc dimineata cu dureri musculare, oboseala, febra usoara. Acestia pot avea si arterita temporala. Polimialgia reumatica dispare la un an sau doi de la inceperea tratamentului cu corticosteroizi. Exercitiile sunt necesare pentru a creste forta musculara si previn cresterea in greutate. O dieta sanatoasa este necesara pentru a mentine sistemul imun puternic.

webdesign: mihaivladguta