Artrita psoriazică nu este, în ciuda denumirii care se pretează la confuzii, o boală dermatologică, ci una autoimună, care afectează ligamentele și tendoanele, fasciile și articulații și care poate să apară chiar și în lipsa manifestărilor tegumentare (psoriazisul clasic) – artrită psoriazica sine psoriazis.

Evoluția bolii se caracterizeză prin remisiuni (perioade de “liniște” articulară și episoade de exacerbare a simptomatologiei), iar în unele cazuri se poate ajunge chiar și la artrită mutilantă.

Artrită psoriazică poate să apară fie în completarea tabloului clinic al psoriazisului cutanat, fie independent de acesta. Are anumite caracteristici care o aseamănă și altor tipuri de artrite: tumefacție locală articulară, durere, redoarea articulară, evoluție cu distructia și deformarea zonei. Artrita psoriazică poate afecta orice parte a corpului, se poate localiza la orice articulație, de la articulațiile mici ale mâinii până la articulațiile intervertebrale, iar simptomele sunt variate în intensitate, de la moderate la severe.

Specialiștii nu pot să estimeze cu exactitate care este incidența de apariție a artritei psoriazice, însă se pare că între 10 – 30% dintre pacienții cu psoriazis cutanat dezvoltă și artrită psoriazică. Artrita psoriazică afectează mai frecvent rasă caucaziană comparativ cu alte rase. Spre deosebire de alte afecțiuni autoimune, bărbații și femeile sunt afectați aproximativ în mod egal.

Artrita psoriazică apare cel mai des între 35 – 55 de ani, însă poate la fel de bine să afecteze pacienții mai tineri sau mai în vârstă.

Artrita nu apare decât pe un teren favorizat de psoriazis, chiar dacă acesta nu este vizibil în mod evident (nu este atât de sever) sau dacă acesta apare că afectare tegumentară după debutul artritei.

În unele cazuri chiar și dermatologii trec cu vederea o posibilă legătură între durerile articulare ale pacienților și artrita psoriazică. În cazul în care boala este lăsată netratată din neglijență sau incorectă diagnosticare, evoluția este gravă și are caracter debilitant. Deși în prezent nu există un tratament curativ al artritei psoriazice, medicina modernă a găsit și alte forme de a ajuta pacientul și de a-i ameliora simptomele. Tratamentul poate astfel să stopeze sau cel puțin să încetinească progresia bolii, să înlăture durerea și să crească per ansamblu, calitatea vieții pacientului.

Simptomele artritei psoriazice sunt asemănătoare cu cele din alte afecțiuni reumatologice de natură autoimună și constă în:

Există și simptome particulare, care atrag atenția asupra etiologiei (mai ales dacă pacientul are și psoriazis cutanat clinic manifest):