Artrita psoriazică

Artrita psoriazica nu este, in ciuda denumirii care preteaza la confuzii, o boala dermatologica, ci una autoimuna, care afecteaza ligamentele si tendoanele, fasciile si articulatii si care poate sa apara chiar si in lipsa manifestarilor tegumentare (psoriazisul clasic) – artrita psoriazica sine psoriazis.

Evolutia bolii se caracterizeza prin remisiuni (perioade de “liniste” articulara si episoade de exacerbare a simptomatologiei, iar in unele cazuri se poate ajunge chiar si la artrita mutilanta.

Artrita psoriazica poate sa apara fie in completarea taboului clinic al psoriazisului cutanat, fie independent de acesta. Are anumite caracteristici care o aseamana si altor tipuri de artrite: tumefactie locala articulara, durere, redoarea articulara, evolutie cu distructia si deformarea zonei. Artrita psoriazica poate afecta orice parte a corpului, se poate localiza la orice articulatie, de la articulatiile mici ale mainii pana la articulatii intervertebrale, iar simptomele sunt variate in intensitate, de la moderate la severe.

Specialistii nu pot sa estimeze cu exactitate care este incidenta de aparitie a artritei psoriazice, insa se pare ca intre 10 – 30% dintre pacientii cu psoraizis cutanat dezvolta si artrita psoriazica. Artrita psoriazica afecteaza mai frecvent rasa caucaziana comparativ cu alte rase. Spre deosebire de alte afectiuni auotimune, barbatii si femeile sunt afectati aproximativ in mod egal.

Artrita psoriazica apare cel mai des intre 35 – 55 de ani, insa poate la fel de bine sa afecteze pacienti mai tineri sau mai in varsta.

Artrita nu apare decat pe un teren favorizat de psoriazis, chiar daca acesta nu este vizibil in mod evident (nu este atat de sever) sau daca acesta apare ca afectare tegumentara dupa debutul artritei.

In unele cazuri chiar si dermatologii trec cu vederea o legatura posibila intre durerile articulare ale pacientilor si artrita psoriazica. In cazul in care boala este lasata netratata din neglijenta sau incorecta diagnosticare, evolutia este grava si are caracter debilitant. Desi in prezent nu exista un tratament curativ al artritei psoriazice, medicina moderna a gasit si alte forme de a ajuta pacientul si de a-i ameliora simptomele. Tratamentul poate astfel sa stopeze sau cel putin sa incetineasca progresia bolii, sa inlature durerea si sa creasca per ansamblu, calitatea vietii pacientului.

Simptomele artritei sporiazice sunt asemanatoare cu cele din alte afectiuni reumatologice de natura autoimuna si consta in:

  • Redoare articulara;
  • Durere si tumefactie locala;
  • Cresterea temperaturii locale si inrosirea zonei.

Exista si simptome particulare, care atrag atentia asupra etiologiei (mai ales daca pacientul are si psoriazis cutanat clinic manifest):

  • Durere articulara asimetrica manifestata mai ales la nivelul articulatiilor mici ale mainii si piciorului sau ale genunchiului, cotului;
  • Modificarea articulatiei in aspectul clasic de carnacior (dactilita);
  • Modificari unghiale: acestea devin friabile, isi modifica aspectul, sunt decolorate.
  • Dureri localizate de-a lungul coloanei vertebrale, de la gat pana la articulatia sacroiliaca.

webdesign: mihaivladguta