Artrita reactivă, cunoscută anterior că sindrom Reiter, este considerată o boală autoimună ce apare ca și răspuns la o infecție (de obicei bacteriană) ce afectează alte părți ale corpului. Prezintă simptome asemănătoare altor boli cunoscute în general ca “artrite”.

Infecția declanșatoare a artritei reactive este de cele mai multe ori tratată sau remisă în cazurile cronice, făcând astfel dificilă determinarea cauzei.

Manifestările artritei reactive includ :

Artrita reactivă este inclusă în grupul spondiloartropatiilor (distrucția autoimună a cartilajului articular), care sunt seronegative (factor reumatoid negativ) și legate de antigenul HLA-B27. De obicei, sunt precipitate de infecții genitourinare sau digestive.

Cei mai frecvenți factori declanșatori sunt reprezentați de infecții cu transmitere sexuală, în special infecții chlamydiene și probabil mai puțin frecvent de infecții cu gonococ, Salmonella, Shigella, Campylobacter (ultimele patru afectând tubul digestiv).

Artrita reactivă afectează în principal persoane tinere, de 20-40 de ani, fiind mai frecventă la bărbați decât la femei. Persoanele HIV pozitive au de asemenea un risc crescut de a dezvoltă artrită reactivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

11 − 2 =