Artrita reactivă

Artrita reactiva, cunoscuta anterior ca sindrom Reiter, este considerata o boala autoimuna ce apare ca si raspuns la o infectie (de obicei bacteriana) ce afecteaza alte parti ale corpului. Prezinta simptome asemanatoare altor boli cunoscute in general ca “artrite”.

Infectia declansatoare a artritei reactive este de cele mai multe ori tratata sau remisa in cazurile cronice, facand astfel dificila determinarea cauzei.

Manifestarile artritei reactive include :

  • artrita inflamatorie a articulatiilor mari (afectand adesea si coloana vertebrala),
  • inflamatie oculara (conjunctivita sau uveita),
  • uretrita la barbati sau cervicita la femei.
  • o alta manifestare comuna in aceasta boala o reprezinta leziunile cutanate care seamana cu psoriazisul si in care sunt incluse si balanita circinata si keratoderma blenoragica.

Artrita reactiva este inclusa in grupul spondiloartropatiilor (distructia autoimuna a cartilajului articular), care sunt seronegative (factor reumatoid negativ) si legate de antigenul HLA-B27. De obicei, sunt precipitate de infectii genitourinare sau digestive.

Cei mai frecventi factori declansatori sunt reprezentati de infectii cu transmitere sexuala, in special infectii chlamydiene si probabil mai putin frecvent de infectii cu gonococ, Salmonella, Shigella, Campylobacter (ultimele patru afectand tubul digestiv).

Artrita reactiva afecteaza in principal persoane tinere, de 20-40 de ani, fiind mai frecventa la barbati decat la femei. Persoanele HIV pozitive au de asemenea un risc crescut de a dezvolta artrita reactiva.

webdesign: mihaivladguta