Boala Behçet

Boala Behçet (sau boala drumului matasii) este o vasculita rara care determina frecvent ulceratii la nivelul mucoaselor si afectare oculara. De asemenea, afecteaza si organele interne (plamanii, sistemul digestiv, musculocheletal si nervos). Fara tratament, poate fi fatal.

Aproape toti pacientii sufera de ulceratii ale mucoasei bucale sau genitale (afte), in general dureroase si cu caracter recurent (apar si dispar). Unii pacienti pot prezenta si eritem nodos, vasculita cutanata sau leziuni similare pyoderma gangrenosum.

Afectarea oculara poate apare timpuriu in evolutia bolii si se poate manifesta sub forma uveitei posterioare, uveitei anterioare (durere oculara, roseata, scaderea vederii sau acumulare de puroi) sau a vasculitei retiniene.

Simptomele gastrointestinale includ dureri abdominale, greturi, diaree, scaune cu sange. Afectarea pulmonara se poate manifesta sub forma tusei (cu sau fara sange), febrei, dilatarilor vaselor de sange (cu risc de ruptura si hemoragie pulmonara), pleuritei (acumulare de lichid in invelisul plamanilor).

Durerile articulare sunt intalnite la jumatate din pacientii cu aceasta boala si sunt prezente in special la articulatiile mari ale membrelor inferioare.

Tratamentul are ca si scop ameliorarea simptomelor, scaderea inflamatiei si controlul sistemului imun. Acestea se pot realiza cu ajutorul glucocorticoizilor, Colchicinei, Imuranului, Ciclosporinei etc.

webdesign: mihaivladguta