Boala Behçet (sau boala drumului mătăsii) este o vasculită rară care determină frecvent ulcerații la nivelul mucoaselor și afectare oculară. De asemenea, afectează și organele interne (plămânii, sistemul digestiv, musculoscheletal și nervos). Fără tratament, poate fi fatală.

Aproape toți pacienții suferă de ulcerații ale mucoasei bucale sau genitale (afte), în general dureroase și cu caracter recurent (apar și dispar). Unii pacienți pot prezența și eritem nodos, vasculită cutanată sau leziuni similare pyoderma gangrenosum.

Afectarea oculară poate aparea timpuriu în evoluția bolii și se poate manifesta sub forma uveitei posterioare, uveitei anterioare (durere oculară, roșeață, scăderea vederii sau acumulare de puroi) sau a vasculitei retiniene.

Simptomele gastrointestinale includ dureri abdominale, grețuri, diaree, scaune cu sânge. Afectarea pulmonară se poate manifestă sub forma tusei (cu sau fără sânge), febrei, dilatărilor vaselor de sânge (cu risc de ruptură și hemoragie pulmonară), pleuritei (acumulare de lichid în învelișul plămânilor).

Durerile articulare sunt întâlnite la jumătate din pacienții cu această boală și sunt prezente în special la articulațiile mari ale membrelor inferioare.

Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor, scăderea inflamației și controlul sistemului imun. Acestea se pot realiza cu ajutorul glucocorticoizilor, Colchicinei, Imuranului, Ciclosporinei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

18 + three =