Boala Lyme este o boală produsă de o specie de bacterii, numită Borrelia, care este transmisă la om prin mușcătura de căpușă (din genul Ixodes – deci nu orice specie de căpușă poate transmite acest microb). Perioada de incubație este de obicei 1-2 săptămâni (dar poate varia de la câteva zile, la luni sau chiar ani).

Simptomele timpurii pot include febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare (asemănătoare unei răceli), depresie și o erupție cutanată circulară caracteristică, numită eritem migrator (apare la locul muscăturii. Lăsată netratată, poate afecta articulațiile, inima (palpitații, amețeli, tulburări ale bătăilor inimii) și sistemul nervos central (creierul și măduva spinării – paralizie facială, encefalită, meningită, pierderea memoriei, tulburări de somn).

Diagnosticul se stabilește pe baza simptomelor, a modificărilor găsite la examenul clinic, istoricului unei posibile expuneri la căpușă, precum și prin teste de laborator.

În cele mai multe cazuri, această infecție și simptomele sale sunt eliminate prin tratament cu antibiotice, mai ales dacă acesta se face din timp. Întârzierea tratamentului sau aplicarea incorectă a acestuia poate cauza probleme mai serioase, care pot fi greut de tratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − 9 =