Boala Lyme

Boala Lyme este o boala produsa de o specie de bacterii, numita Borrelia, care este transmisa la om prin muscatura de capusa (din genul Ixodes – deci nu orice specie de capusa poate transmite acest microb). Perioada de incubatie este de obicei 1-2 saptamani (dar poate varia de la cateva zile la luni sau chiar ani)

Simptomele timpurii pot include febra, dureri de cap, oboseala, dureri musculare (asemanatoare unei raceli), depresie si o eruptie cutanata circulara caracteristica, numita eritem migrator (apare la locul muscaturii . Lasata netratata, poate afecta articulatiile, inima (palpitatii, ameteli, tulburari ale batailor inimii) si sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii – paralizie faciala, encefalita, meningita, pierderea memoriei, tulburari de somn).

Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor, a modificarilor gasite la examenul clinic, istoricului unei posibile expuneri la capusa, precum si prin teste de laborator.

In cele mai multe cazuri, aceasta infectie si simptomele sale sunt eliminate prin tratament cu antibiotice, mai ales daca acesta se face din timp. Intarzierea tratamentului sau aplicarea incorecta a acestuia poate cauza probleme mai serioase, care pot fi greut de tratat.

webdesign: mihaivladguta