Miopatii inflamatorii

Miopatiile inflamatorii reprezinta un grup de boli caracterizate prin inflamatie la nivelul muschilor. Din aceasta categorie fac parte: polimiozita, dermatomiozita si miozita cu incluziuni.

Polimiozita este mai frecventa la adulti si se manifesta prin slabiciune (astenie) musculara proximala (adica la nivelul bratelor si coapselor), ducand uneori la imposibilitatea pacientilor de a se ridica din pat sau de pe scaun. Aceasta slabiciune este in general progresiva. Afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii. O alta manifestare importanta si relativ severa bolii o reprezinta afectarea pulmonara de tip interstitial. Afectarea cutanata (ingrosarea si descuamarea pielii degetelor mainii – maini de mecanic), dificultatile de inghitire (disfagia), febra, cresterea in volum a ganglionilor pot fi de asemenea prezente.

Cauza bolii ramane necunoscuta, dar pare sa fie in legatura cu factorii imuni, genetici si probabil cu unele virusuri. In rare cazuri este produsa de infectii (Toxoplasma, boala Lyme etc).

Diagnosticul se stabileste pe baza modificarilor de laborator (cresterea enzimelor musculare, a vitezei de sedimentare a hematiilor, anticorpi), electromiografiei si biopsiei musculare.

Tratamentul se realizeaza cu doze mari de corticosteroizi, pe langa alte imunisupresoare (Azatioprina, Ciclofosfamida etc.).

Dermatomiozita este inrudita polimiozitei si se caracterizeaza de inflamatia muschilor si pielii. Cauza este de asemenea necunoscuta.

Pe langa manifestarile descrise in polimiozita, dermatomiozita este insotita in mod tipic de manifestari cutanate : eruptie cutanata eritematoasa (rosie), solzoasa, simetrica la nivelul articulatiilor metacarpofalangiene si interfalangiene (poate fi asemanatoare psoriazisului) – cunoscuta sub numele de papule Gottron; eruptie heliotropa la nivelul pleoapelor superioare (in cazuri rare si la cele inferioare), frecvent cu tumefiere si senzatie de mancarime; semnul salului (eruptie eritematoasa la nivelul gatului si umerilor); semnul “V” (eruptie eritematoasa la nivelul gatului si pieptului), care se agraveaza prin expunerea la soare; maini de mecanic.

Tratamentul este similar polimiozitei.

Miozita cu incluziuni este o boala inflamatorie musculara, caracterizata prin slabiciune musculara progresiva, atat proximala, cat si distala, mai ales la nivelul membrelro inferioare. Tipic pentru aceasta boala este aparitia unor “gauri” in celulele musculare, denumite vacuole, care sunt de fapt depozite anormale de proteine si filamente. Este o boala rara si afecteaza in general persoanele peste 50 de ani si nu are niciun tratament eficient. Debutul este foarte lent (in luni sau ani de zile), dar progreseaza continuu, ducand in final la slabiciune musculara severa, “topirea” efectiva a muchilor picioarelor si bratelor si disfagie.

webdesign: mihaivladguta