Poliarterita nodoasă este o vasculită a vaselor medii, care devin inflamate și se distrug, în urma atacului celulelor imune. Se mai numește și boala Kussmaul-Maier.

Cauza este necunoscută. Afectează adulții mai frecvent decât copiii și mai mult bărbații decât femeile. Este mai des întâlnită la pacienții infectați cu virus hepatitic B. Simptomele bolii pot include oboseală, slăbiciune, febră, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare, scădere în greutate, dureri musculare și articulare, manifestări cutanate (erupții, tumefieri, ulcerații, noduli), afectare neurologică (durere, amorțeală, furnicături, arsuri, accidente vasculare cerebrale, crize epileptice), afectare renală (până la insuficientă renală), infarct miocardic, necroză intestinală (infarct mezenteric).

Sindromul Cogan este o boală autoimună rară caracterizată prin inflamația repetată a corneei și frecvent febră, scădere în greutate, episoade de amețeală și scăderea auzului. Dacă nu este tratată, poate duce la orbire sau pierderea auzului.

Trombangiita obliterantă, denumită și boala Buerger, este caracterizată de inflamație și tromboză (formare de cheaguri de sânge) progresive și repetate a vaselor mici și medii (artere și vene) ale mâinilor și picioarelor. Este foarte strâns legată de fumat. Simptomul principal este durerea la nivelul zonelor afectate. Ulcerațiile și gangrena sunt complicații frecvente, ducând frecvent la amputații. Apare în mod tipic la bărbați de 20-40 de ani.

Vasculitele virale – apar de obicei în infecțiile cu virus hepatitic B sau C, parvovirus B19 și în infecția HIV. Manifestările clinice sunt variabile, de la purpura la dureri abdominale, hipertensiune, afectare renală, accidente vasculare cerebrale. Vasculita asociată infecției cu virus hepatitic B sau C răspunde bine la tratamentul antiviral și la interferon alfa, pe când cea asociată parvovirusului B19 răspunde bine la administrarea de imunoglobuline intravenos.

Angeita izolată a sistemului nervos central este a afecțiune rară, întâlnită la copii și adulți vârstnici, ceva mai frecvența la bărbați și asociată în unele cazuri cu infecția HIV. Determina cel mai frecvent cefalee severă, grețuri, vărsături, confuzie, somnolență, demență și uneori chiar comă, hemoragie cerebrală, convulsii sau afectarea nervilor cranieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nine + nine =