Poliarterita nodoasă şi boli înrudite

Poliarterita nodoasa este o vasculita a vaselor medii, care devin inflamate si se distrug, in urma atacului celulelor imune. Se mai numeste si boala Kussmaul-Maier.

Cauza este necunoscuta. Afecteaza adultii mai frecvent decat copiii si mai mult barbatii decat femeile. Este mai des intalnita la pacientii infectati cu virus hepatitic B. Simptomele bolii pot include oboseala, slabiciune, febra, dureri abdominale, scadeera poftei de mancare, scadere in greutate, dureri musculare si articulare, manifestari cutanate (eruptii, tumefieri, ulceratii, noduli), afectare neurologica (durere, amorteala, furnicaturi, arsuri, accidente vasculare cerebrale, crize epileptice), afectare renala (pana la insuficienta renala), infarct miocardic, necroza intestinala (infarct mezenteric).

Sindromul Cogan este o boala autoimuna rara caracterizata prin inflamatia repetata a corneei si frecvent febra, scadere in greutate, episoade de ameteala si scaderea auzului. Daca nu este tratata, poate duce la orbire sau pierderea auzului.

Trombangiita obliteranta este denumita si boala Buerger este caracterizata de inflamatie si tromboza (formare de cheaguri de sange) progresive si repetate a vaselor mici si medii (artere si vene) ale mainilor si picioarelor. Este foarte strans legata de fumat. Simptomul principal este durerea la nivelul zonelor afectate. Ulceratiile si gangrena sunt complicatii frecvente, ducand frecvent la amputatii. Apare in mod tipic la barbati de 20-40 de ani.

Vasculitele virale – apar de obicei in infectiile cu virus hepatitic B sau C, parvovirus B19 si in infectia HIV. Manifestarile clinice sunt variabile, de la purpura la dureri abdominale, hipertensiune, afectare renala, accidente vasculare cerebrale. Vasculita asociata infectiei cu virus hepatitic B sau C raspunde bine la tratamentul antiviral si interferon alfa, pe cand ce asociata parvovirusului B19 raspunde bine la administrarea de imunoglubuline intravenos.

Angiita izolata a sistemului nervos central este a afectiune rara, intalnita la copii si adulti varstnici, ceva mai frecventa la barbati si asociata in unele cazuri cu infectia HIV. Determina cel mai frecvent cefalee severa, greturi, varsaturi, confuzie, somnolenta, dementa si uneori chiar coma, hemoragie cerebrala, convulsii sau afectarea nervilor cranieni.

webdesign: mihaivladguta