Poliartrită reumatoidă este o boală inflamatorie articulară relativ frecventă și este caracterizată de inflamația membranei sinoviale, care protejează articulațiile. În timp, consecutiv aceastei inflamații (sinovita) se produce distrugerea articulației, determinând disfuncție articulară (articulația nu mai funcționează normal).

Boala afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Cauza acestei boli nu este cunoscută, însă autoimunitatea are un rol esențial în progresia și cronicitatea ei.

Un simptom precoce este durerea articulară, alături de tumefierea articulară, însă acestea nu sunt caracteristice poliartritei. Simptomele se dezvoltă de obicei lent, pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Oboseala și redoarea matinală (înțepeneală, amorțeală) sunt de asemenea simptome ce apar precoce în artrita reumatoidă. Frecvent, pacientul scade în greutate și are stări de subfebrilitate (temperaturi cuprinse între 37 și 37,9 grade celsius).

Simptomatologia articulară din poliartrită reumatoidă are câteva caracteristici importante:

Poliartrita reumatoidă poate determina inflamații și la nivelul plămânilor, pleurei, pericardului sau sclerelor, precum și leziuni nodulare localizate în special subcutanat (noduli reumatoizi).

Diagnosticul și tratamentul de lungă durată sunt realizate de obicei de către reumatologi, experți în boli autoimune.

Fără tratamentul adecvat, poliartrita reumatoidă evoluează spre distrucție articulară și în final anchiloză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × one =