Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie articulara relativ frecventa si este caracterizata de inflamatia membranei sinoviale, care protejeaza articulatiile. In timp, consecutiv aceastei inflamatii (sinovita) se produce distrugerea articulatiei, determinand disfunctie articulara (articulatia nu mai functioneaza normal).

Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cauza acestei boli nu este cunoscuta, insa autoimunitatea are un rol esential in progresia si cronicitatea ei.

Un simptom precoce este durerea articulara, alaturi de tumefierea articulara, insa acestea nu sunt caracteristice poliartritei. Simptomele se dezvolta de obicei lent, pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Oboseala si redoarea matinala (intepeneala, amorteala) sunt de asemenea simptome ce apar precoce in artrita reumatoida. Frecvent pacientul scade in greutate si are stari de subfebrilitate (temperaturi cuprinse intre 37 si 37,9 grade celsius).

Simptomatologia articulara din poliartrita reumatoida are cateva caracteristici importante:

  • articulatii dureroase, umflate, sensibile, intepenite; se remarca o afectare simetrica a articulatiilor (adica ambele articulatii din partea dreapta si cea stanga a corpului), mai ales la nivelul mainilor, incheieturilor mainii, coatelor, a picioarelor, genunchilor si a gatului
  • redoare matinala – poate sa apara dupa perioade mai indelungate de somn sau imobilitate si dureaza cel putin 60 de minute, uneori chiar cateva ore.

Poliartrita reumatoida poate determina inflamatie si la nivelul plamanilor, pleurei, pericardului sau sclerelor, precum si leziuni nodulare localizate in special subcutanat (noduli reumatoizi).

Diagnosticul si tratamentul de lunga durata sunt realizate de obicei de catre reumatologi, experti in boli autoimune.

Fara tratamentul adecvat, poliartrita reumatoida evolueaza spre distructie articulara si in final anchiloza.

webdesign: mihaivladguta