Reumatismul articular acut este o boală inflamatorie cauzată de o infecție cu streptococ de grup A (faringiană sau cutanată – scarlatină), care poate afecta inima, articulațiile, pielea și creierul. În mod tipic, acesta apare la 2-3 săptămâni după episodul infecțios, mai frecvent la copii de 5-17 ani și numai în 20% din cazuri la adulți. Oricum, rata de apariție a acestei boli a scăzut semnificativ după anii ’80, odată cu tratamentul rapid și eficient al infecțiilor streptococice.

Simptomele reumatismului articular acut includ:

Testele de laborator pot evidenția creșterea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), proteinei C reactive, a numărului de leucocite (leucocitoză), precum și a antigenelor steptococice (ASLO). De asemenea, se pot observa și modificări pe electrocardiogramă, că urmare a afectării cardiace.

Tratamentul reumatismului articular acut are ca și scop scăderea inflamației cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare (Aspirina fiind medicamentul de primă alegere, dar în cazuri severe se poate apela și la corticosteroizi de tipul Prednisonului). În cazul în care streptococul este prezent în culturile din exudatul faringian, se impune și tratamentul antibiotic (cel mai adesea cu Penicilină, dar și Eritromicină).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nineteen − 5 =