Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozanta sau boala Bekhterev este o artrita inflamatorie cronica de natura autoimuna. Afecteaza in principal articulatiile coloanei vertebrale, articulatiile sacroiliace si poate cauza in finala anchilozarea completa a coloanei vertebrale (“coloana de bambus”).

Debuteaza de obicei la barbati tineri (20-40 de ani), cu durere si redoare in regiunea lombara joasa, uneori chiar pe toata coloana, care iradiaza adesea la nivelul feselor sau portiunii posterioare a coapselor. In 40% din cazuri, se asociaza cu inflamatie la nivel ocular (iridociclita sau uveita) care cauzeaza roseate, durere, scaderea vederii si fotofobie (pacientul nu suporta lumina). Un alt simptom comun este oboseala si uneori greata. Mai putin intalnite sunt aortita (inflamatia peretelui aortei), fibroza pulmonara apicala (la varfurile plamanilor). Spondilita anchilozanta poate afecta si articulatiile mari, in special cele ale membrelor (mai ales genunchii, gleznele) si locurile de insertie ale tendoanelor pe os (enteze) – entezite (in special la nivelul calcaielor).

Diagnosticul este stabilit pe baza simptomelor si semnelor clinice, precum si a testelor de laborator (viteza de sedimentare a hematiilor, proteina C reactiva, antigenul HLA-B27 – pozitiv in peste 95% din cazuri) si metodelor radiologice (radiografii, rezonanta magnetica nucleara pentru articulatiile sacroiliace.

Nu exista niciun tratament care sa vindece boala. Fizioterapia si exercitiile, alaturi de tratamentul medicamentos (antiinflamatoare nesteroidiene, Sulfasalazina, terapii biologice) sunt folosite pentru reducerea durerii si a altor simptome, precum si pentru mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale.

webdesign: mihaivladguta