Spondilita anchilozantă sau boala Bekhterev este o artrită inflamatorie cronică de natură autoimună. Afectează în principal articulațiile coloanei vertebrale, articulațiile sacroiliace și poate cauza în final anchilozarea completă a coloanei vertebrale (“coloana de bambus”).

Debutează de obicei la bărbați tineri (20-40 de ani), cu durere și redoare în regiunea lombară joasă, uneori chiar pe toată coloana, care iradiază adesea la nivelul feselor sau porțiunii posterioare a coapselor. În 40% din cazuri, se asociază cu inflamație la nivel ocular (iridociclita sau uveită) care cauzează roșeață, durere, scăderea vederii și fotofobie (pacientul nu suportă lumina). Un alt simptom comun este oboseala și uneori greață. Mai puțin întâlnite sunt aortita (inflamația peretelui aortei), fibroză pulmonară apicală (la vârfurile plămânilor). Spondilita anchilozantă poate afecta și articulațiile mari, în special cele ale membrelor (mai ales genunchii, gleznele) și locurile de inserție ale tendoanelor pe os (enteze) – entezite (în special la nivelul calcaielor).

Diagnosticul este stabilit pe baza simptomelor și semnelor clinice, precum și a testelor de laborator (viteză de sedimentare a hematiilor, proteină C reactivă, antigenul HLA-B27 – pozitiv în peste 95% din cazuri) și metodelor radiologice (radiografii, rezonanță magnetică nucleară pentru articulațiile sacroiliace).

Nu există niciun tratament care să vindece boala. Fizioterapia și exercițiile, alături de tratamentul medicamentos (antiinflamatoare nesteroidiene, Sulfasalazina, terapii biologice) sunt folosite pentru reducerea durerii și a altor simptome, precum și pentru menținerea mobilității coloanei vertebrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fourteen + 16 =