TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Glucidele și fibrele alimentare

fructe-legume-1

Glucidele au în special rol energetic. Ele asigură mai mult de jumătate din energia zilnică necesară.  Exemple de glucide: maltoza, zaharoza, lactoza, amidonul, glicogenul, inulina, celuloza, pectina.

Monozaharidele sub formă de glucoză sau fructoză sunt prezente în fructe, legume, miere. Ele sunt absorbite în intestin fără a fi supuse proceselor digestive. Dizaharidele, de exemplu zaharoza, se conțin în fructe și legume și acestea sunt supuse proceselor digestive. Toate alimentele de bază sunt bogate în amidon: grâul, pâinea, orezul, porumbul, cartofii. În procesul digestiv, din amidon se obține glucoză. Celuloza este o glucidă complexă. Aceasta nu este asimilată de organism și împreună cu lignina constituie fibrele alimentare. Fibrele alimentare au un rol important în tranzitul intestinal. Din punct de vedere dietetic există o diferență între celuloze dure, nedigerabile și celuloze moi , care pot fi parțial descompuse și utilizate de către organism. Acestea se găsesc în morcovi, dovlecei , pere, sfeclă, prune, caise, tomate crude.

Este important să știm că glucidele sunt :

  • Oxidate imediat, eliberând energie pentru tesuturi;
  • Convertite în glicogen, care este stocat în ficat și mușchi, fiind rezervă de energie;
  • Folosite în sinteza de grăsimi, la care organismul apelează când rezervele de glicogen se epuizează.

Creierul, sistemul nervos periferic și hematiile folosesc glucoza ca unică sursă de energie și sunt foarte sensibile la scăderea glicemiei. Este necesar ca meniul zilnic să conțină un minim de 50-100 g de glucide, depinzând de vârstă și activitățile zilnice.

Este mai util să folosim alimente bogate în glucide în prima parte a zilei deoarece atuci consumul energetic, fizic și psihic este mai mare. Glucidele intră în componența acidului hialuronic, important pentru toate țesuturile conjunctive (piele, articulații). Am specificat că glucidele nedigerabile împreună cu lignina constituie fibrele alimentare.

Acestea au mai multe funcții, printre care:

  • Reglează tranzitul intestinal;
  • Fixează contaminații chimici, pe care îi elimină prin fecale, influențează metabolismul acizilor biliari, acțiune care duce la scăderea colesterolului și a lipidelor în sânge;
  • Debarasează organismul de surplusul caloric;
  • Constituie un substrat favorabil în colon pentru sintetizarea vitaminelor din grupul B.

Fibrele alimentare pot avea și efecte secundare, precum agravarea afecțiunilor inflamatorii ale tubului digestiv, cum ar fi gastrite, ulcere, colite.

Consumul adecvat de fibre reduce riscul cancerului de colon, al bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului, constipației. Necesarul cotidian este de 20-30 grame.

Referitor la alimentele bogate în amidon, surse importante de glucide, trebuie să știm că cele preparate din făinuri rafinate sunt mai sărace în fibre și, prin urmare, mai puțin sănătoase decât cele din cereale integrale.

Păstrarea în dieta cotidiană a unei cantități reduse de cereale procesate și îndulcite este o provocare care vă va aduce doar beneficii . Molière spunea ”Raţiunea desăvârşită evită orice exagerare şi cere să trăim în cumpătare.”

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest