TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Importanța oxigenului

oxigen-pentru-creier

Oxigenul este deosebit de important pentru sănătate. Fără o aprovizionare continuă cu oxigen, celulele din organismul nostru nu pot funcționa corespunzător. Dacă fără alimente putem trăi câteva săptămâni, fără apă putem supraviețui câteva zile, fără oxigen nu putem supraviețui decât 4-5 minute. Substanțele nutritive care intră în organismul nostru folosesc oxigenul pentru a transforma energia lor potențială într-o energie utilizabilă. Oxigenul trebuie să fie prezent în organism pentru ca să se poată elimina toxinele și pentru ca sistemul imunitar să poată face față bolilor.

Cea mai mare parte a vieții moderne se desfășoară în stres, anxietate, mediu poluat și carențe alimentare, privând organismul de oxigenul necesar. La începuturi concentrația de oxigen în aer era de 38% . La începutul secolului XX, concentrația de oxigen în aer era de 32%. În anii ’90 această concentrație ajunsese în marile orașe la 15% și în zonele industriale poate scădea până la 10% . Corpul nostru primește astăzi considerabil mai puțin oxigen. Cauzele sunt multiple: poluarea mediului, tăierea masivă a pădurilor, fumatul activ și pasiv, scăderea consumului de apă, sedentarismul, stresul.

Simptomele lipsei de oxigen pot fi: cefalee, amețeli, insomnie, oboseală nejustificată, infecții respiratorii frecvente, dificultati de concentrare.

„Oxigenul este izvorul vieții. Lipsa acestuia afectează sănătatea, produce boli și poate cauza moartea”, scrie dr. Eugene Blass.

„Hipoxia sau lipsa de oxigen în țesuturi este cauza fundamentală a tuturor bolilor degenerative”, scrie dr. Steven Levine.

Există în mod cert o corelație între nivelul de oxigen din organism și boală. Este important să se rețină că stresul, frica, anxietatea, grijile, depresia interferează cu procesul respirator și reduc cantitatea de oxigen intrată în organism, ceea ce poate conduce la boală. Așadar, cheia atingerii stării de sănătate maximă constă în perfectarea alimentării celulelor cu oxigen, deoarece numai astfel celulele pot funcționa corespunzător. Dacă cantitatea de oxigen care ajunge la nivelul celulelor este redusă, acestea se vor orienta către o altă sursă de energie pentru a putea menține funcțiile vitale, în acest caz metabolismul va fi afectat.

De fiecare dintre noi depinde starea de sănătate personală. Să vedem ce putem face în vederea asigurării unei oxigenări optime. În primul rând să ne asigurăm un mediu înconjurător sănătos. Este recomandat să trăim în zone liniștite, cu mult aer curat, soare, ventilație bună, umiditate moderată și minimum de poluare, zgomot și agitație. Printre aceste locuri se numără litoralul, mediul rural și munții. Ar trebui să trăim suficient de departe de orașe, iar dacă nu este posibil, atunci să facem ieșiri cât mai dese în acele zone. Să ne înconjurăm locuințele cu cât mai mulți copaci și plante. Să aerisim camerele la ore de poluare minimă.

Este important să fim cât mai mult în mișcare, să practicam zilnic sportul, relaxarea, meditația. Acestea îmbunătățesc circulația lichidelor în organism, a sângelui și va ajunge o cantitate mai mare de oxigen la țesuturi și celule. Hidratarea normală poate reprezenta un aport important de oxigen.

Amintiti-vă de fiecare dată că stilul de viață influențează cât de mult și cât de bine vom trăi.

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest