Proteinele sunt componente de bază ale tuturor celulelor vii. Viața și funcțiile vitale ale organismului sunt influențate de proteine. Produsele de metabolism ale acestora sunt peptidele și aminoacizii.
”Primul organism viu, apărut în negura timpurilor, n-a fost altceva decât un sistem de proteine a căror menţinere şi continuitate depindeau de informaţia genetică din acizii nucleici, adică de un anumit program genetic”, a scris Petre Raicu in lucrarea sa ”Genetica și evolutia viețuitoarelor”. Unele proteine sunt constituenți importanți ai pielii și părului, altele formează substanțele contractile ale mușchilor, care transformă energia chimică în mișcare și celelalte constituie enzimele, anticorpii, hormonii. De aceea, ele sunt absolut necesare vieții. Am putea spune că nu există viață fără proteine. Este foarte bine de știut că proteinele sunt compuse dintr-un număr variabil de aminoacizi. Importanța aminoacizilor este la fel de mare ca și cea a vitaminelor; unele nu pot funcția fără o cantitate suficientă din ceilalți.
Suplimentele minerale chelatizate cu aminoacizi sunt asimilate de trei până la zece ori mai bine decât cele nechelatizate.
La ora actuală, se cunoaște un număr de 22 de aminoacizi, opt dintre aceștia sunt considerați esențiali, adică nu pot fi sintetizați de organismul uman și trebuie obținuți din hrana zilnică sau din suplimente. Unele alimente conțin un procent mai mare de proteine: carne, pește, ouă, cașcaval, legume uscate, cereale. Necesarul de proteine diferă de la un individ la altul, în funcție de numeroși factori printre care: starea de sănătate, vârsta și greutatea corporală. Pentru un adult obișnuit, necesarul mediu de proteine se situează în jurul valorii de 50g/zi. Copiii au nevoie de o dată și jumătate, până la de două ori mai multe proteine pe kilogram corp decât adulții, iar nou-născuții chiar de trei ori mai mult. Câinii și pisicile au la fel de multă nevoie de proteine ca și oamenii. Cerintele lor nu sunt identice cu ale noastre, dar și lor le trebuie toate elementele nutritive.
Un câine adult de talie medie are nevoie de aproximativ 5 g de proteine zilnic. 50 g de proteine pot fi furnizate de 170 g somon sau 170 g carne de pasăre, 100 g brânză. Un ou oferă doar 6 g de proteine, o cană de orez gătit cam tot atât și o cană de fasole gătită conține cam 12 g de proteine.
Proteinele complete se găsesc în alimente de origine animală: carne, produse de origine marină, ouă, lapte și brânză. Cele incomplete din punct de vedere al aminoacizilor esențiali se găsesc în semințe, nuci, mazăre, cereale, fasole.
Un meniu compus atât din proteine complete cât și incomplete este mai nutritiv decât unul constituit din alimente conținând un singur fel de proteine, oricare ar fi acest tip. O farfurie cu orez și fasole alături de puțină brânză este un meniu la fel de hrănitor ca și o friptură. Dacă vreți să mențineți nivelul energetic la superlativ, nu uitați să mâncați la fiecare masă câte două tipuri de proteine alimentare. Sportivii obișnuiesc să consume frecvent cocktailuri proteice. Aceste cocktailuri ar fi bine să conțină extrase din cânepă, chia, semințe de dovleac, făină de orez, cereale, făină soia, drojdie.
În concluzie, cantitatea de proteine este bine să fie una optimă, echilibrată deoarece o cantitate insuficientă duce la privarea țesuturilor importante ale organismului și o cantitate excesivă de proteine poate avea ca dezavantaje creșterea nivelului de toxine, oboseală, apariția gutei, a constipației, respirație cu miros neplăcut.
Un vechi proverb chinezesc spune: ”Boala are mai mulţi taţi, însă mama este mereu alimentaţia”.
SURSA: Radio Cluj