Un management mai bun al Poliartritei Reumatoide

Pacienti Poliartrita Reumatoida

Pacienti Poliartrita Reumatoida

Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (A.R.T.) a desfășurat, în perioada aprilie-iunie, un program de educare a pacienților cu Poliartrită Reumatoidă în vederea obținerii unui management mai bun al bolii.

Proiectul s-a desfășurat în 3 module, iar cei 20 de pacienți s-au bucurat de sfaturile unor specialiști în domeniu, iar în cadrul ultimului modul au avut plăcerea de a fi îndrumați înspre o exprimare scrisă, de către scriitoarea clujeancă, Ruxandra Cesereanu.

În cadrul modulului I, desfășurat în data de 22 aprilie, pacienților le-a fost prezentat proiectul și au fost introduși în tematica evenimentului de către Prof. dr. Simona Rednic. Prezentarea generală a bolii și anume simptomatologie, factori de risc, generalitațile legate de boală, toate spuse pe înțelesul pacienților a fost relatate de către doamna Dr. Filipescu Ileana. Tratamentul și opțiunile terapeutice au fost explicate de către Dr. Ana Petcu, iar despre perspectiva asistentelor în ceea ce privește conduita în administrarea tratamentului a vorbit Asist. Medicală Eva Kis.

Modulul II, desfășurat în data de 20 mai, a fost împărțit în mare parte ca și modulul I, iar în cadrul acestuia au vorbit un psiholog, un mentor pentru pacienți în vederea explicării terapiei biologice și deasemenea președintele A.R.T. Întâlnirea cu psihologul Marcela Pentea, a fost  orientată înspre explicarea obținerii unui management personal al bolii. Pacientul cu Poliartrită Reumatoidă, Roxana Coroiu, a vorbit despre terapia biologică și despre experiența ei în ceea ce privește această metodă cu avantajele și dezavantajele întâlnite în cazul său. Președintele A.R.T., Andrei Huțanu, a vorbit despre importanța unui management personal al bolii.

Modulul III, desfășurat în 26 iunie, a fost unul de creație pentru pacienți. Aceștia au avut onoarea de a munci sub îndrumarea prozatoarei Ruxandra Cesereanu. Prof. univ. de Literatură comparată la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș Bolyai, deasemenea poetul, publicistul, eseistul și cercetătorul a provocat pacienții participanți să definească viziunea și raportul personal cu boala. Aceștia au trebuit să își exprime în scris, pornind de la două imagini propuse de Ruxandra Cesereanu care i-a îndrumat în acest demers, lucruri precum suferința, dar și o abordare pozitivă a bolii, folosindu-și creativitatea.

 

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest