TELEFON: 0742 619 867

Un medicament pentru artrita reumatoidă nu a ajutat pacienţii cu COVID-19

Actemra

Este vorba de medicamentul Actemra produs de Roche, folosit de obicei împotriva artritei reumatoide, care nu şi-a dovedit utilitatea în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu pneumonia COVID-19 în stadiu incipient, într-un studiu clinic efectuat în Italia, cel mai recent caz în care un produs antiinflamator a eşuat într-un studiu clinic asociat noului coronavirus.

În pofida acestui pas înapoi, producătorul elveţian de medicamente a declarat că merge mai departe cu testarea Actemra în cadrul unui alt studiu clinic împotriva COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.

Actemra nu a redus simptomele respiratorii severe, vizitele la unităţile de terapie intensivă sau rata deceselor prin comparaţie cu tratamentele standard, potrivit unui comunicat emis miercuri de Agenţia italiană de reglementare în domeniul medicamentelor (AIFA), care a autorizat studiul.

Studiul clinic, efectuat pe 126 de pacienţi – aproximativ o treime din numărul intenţionat – a fost oprit mai devreme, după ce o analiză provizorie a ridicat îndoieli cu privire la eficacitatea medicamentului antiinflamator.

”Deşi nu este eficient în cazul tuturor pacienţilor cu pneumonia COVID-19, este posibil ca anumite subgrupuri de pacienţi să aibă un răspuns mai bun”, a explicat AIFA.

Vânzările de Actemra au crescut cu 30% în primul trimestru, conform unui anunţ al Roche din aprilie, în speranţa că acesta va ajuta în lupta contra noului coronavirus.

Eşecul în studiul realizat în Italia pune acum sub semnul întrebării eficacitatea medicamentelor ca Actemra, cu rol în inhibarea interleukinei-6 (IL-6), proteină asociată cu inflamaţia periculoasă, în tratarea COVID-19.

Un inhibitor IL-6 similar, medicamentul pentru artrită Kevzara al Regeneron şi Sanofi, a eşuat într-un studiu efectuat în aprilie pe un grup format din pacienţi în stadiu sever şi critic, producătorii luând decizia de a continua să testeze doze mari de Kevzara doar în cazul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în stadiu critic.

Informaţii detaliate din studiul italian asupra Actemra, în care au fost implicate 24 de centre medicale, vor fi trimise unei publicaţii ştiinţifice.

Între timp, Roche a finalizat înscrierea în propriul său studiu asupra Actemra, efectuat pe pacienţi spitalizaţi cu pneumonie COVID-19 gravă.

Acest lucru ”va oferi dovezi solide despre profilul beneficiu/risc”, a declarat un purtător de cuvânt al Roche, preconizându-se că rezultatele vor fi disponibile în următoarele câteva luni.

Luna trecută, Roche a anunţat, de asemenea, intenţia de a studia dacă combinaţia Actemra cu tratamentul antiviral remdesivir produs de Gilead Sciences Inc funcţionează mai bine împotriva pneumoniei COVID-19 în formă gravă prin comparaţie cu administrarea doar de remdesivir.

Remdesivir a redus perioada de spitalizare la pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19.

SURSA: Agerpres

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest