TELEFON: 0742 619 867

Recomandări privind vaccinarea împotriva COVID-19

poza_covid_1

RECOMANDĂRI PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19, LA PACIENȚII CU BOLI REUMATICE DE TIP INFLAMATOR / AUTOIMUN / TERAPII IMUNOSUPRESOARE

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 este responsabilă pentru apariția până acum în România a peste 650.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 16.000 de decese. În condițiile în care până în prezent nu există terapii specifice care să vindece boala, utilizarea vaccinurilor are o importanță esențială pentru reducerea impactului pandemiei. Implementarea corectă a vaccinării anti COVID-19 este, în mod particular, importantă la pacienții cu boli reumatice de tip inflamator sau autoimun, la care se poate întâlni reducerea performanței sistemului imun, urmare consecințelor bolii sau tratamentului cu medicamente imuno-supresoare.

Vaccinurile împotriva COVID-19 utilizate în UE, inclusiv în România, au fost aprobate pe baza unor studii intensive care au dovedit eficacitatea și siguranța acestora. Ele se bazează pe injectarea unor fragmente sintetice de informație genetică (ARN-ul mesager), care determină apariția la persoana vaccinată a unui răspuns cu anticorpi neutralizanți și celule imune, ce vor contribui la protecția împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri nu folosesc particule virale vii sau întregi, motiv pentru care nu pot transmite virusul de la o persoană la alta, nu pot determina îmbolnăvirea și nu pot modifica informația genetică a persoanei vaccinate. La nivel mondial, până în prezent au fost vaccinate peste 15 milioane de persoane, fără semnale notabile de reacții adverse majore. Aceste vaccinuri nu conțin derivați din ou sau alte produse animale, de asemenea nici aluminiu.

Pacienții cu boli reumatice de tip inflamator sau autoimun sau cei tratați cu medicamente imunosupresoare pot fi vaccinați anti COVID-19, fără restricții. Sunt aplicabile contraindicațiile și atenționările generale privind vaccinarea. Conform datelor existente, eficacitatea și siguranța vaccinurilor anti COVID-19 aprobate în UE sunt similare.

Pentru a asigura eficacitatea maximă a vaccinării, în mod ideal este recomandabil ca aceasta să fie realizată într-un moment când boala reumatică este bine controlată sau înainte de începerea tratamentului imunosupresor. Pentru pacienții aflați deja în cursul unui tratament imunosupresor, vaccinarea poate fi făcută de regulă fără să necesite modificarea schemei de tratament antireumatic. În situații particulare, medicul reumatolog poate decide altfel, ținând cont de tipul bolii reumatice, gradul de activitate al acesteia, tratamentul imunosupresor folosit (cu atenție specială la pacienții tratați cu Rituximab), precum și de comorbiditățile prezente.

Nu există informații care să ateste că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea reactiva bolile reumatice de tip inflamator sau autoimun, de asemenea nu au fost semnalate reacții adverse particulare post-vaccinare la acești pacienți.

Pacienții cu boli reumatice de tip inflamator sau autoimun sau cei tratați cu medicamente imunosupresoare care au avut COVID-19 pot fi vaccinați, de regulă nu mai devreme de 28 zile de la infecție. Pacienți cu funcție deficitară a sistemului imun au fost incluși în studiile clinice de aprobare a vaccinurilor anti COVID-19, dar pentru moment nu au fost comunicate date specifice de siguranță pentru acest grup. Deși este posibil ca în această situație eficacitatea vaccinării să fie diminuată, vaccinarea acestor pacienți este recomandabilă, pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19.

Protecția asigurată de vaccin poate varia de la o persoană la alta și se instalează progresiv, fiind considerată maximală la o săptămână după a două doză vaccinală. Chiar și persoanele vaccinate trebuie să continue să respecte măsurile generale de protecție anti COVID-19: purtarea măștilor faciale, distanțarea fizică, evitarea locurilor aglomerate, igiena mâinilor.

Medicul reumatolog va putea individualiza atitudinea de urmat, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Aceste recomandări se bazează pe datele științifice disponibile la acest moment și vor fi actualizate pe măsura acumulării cunoștințelor referitoare la subiect.

SURSA: Societatea Română de Reumatologie

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest