TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Tratamentul bolilor reumatismale trebuie urmat și în perioada pandemiei

corona virus

Este important ca persoanele cu probleme reumatismale să continue tratamentul și în condiții de pandemie. Aceste este mesajul transmis de Societatea Română de Reumatologie. Președintele ales, prof. dr. Simona Rednic, invitată la emisiunea Gânduri și sfaturi pentru pacienții cu boli reumatologice în vremea Corona, a vorbit pe larg despre ce trebuie să facă pacienții cu boli imuno-inflamatorii sau degenerative.

Se pare că în această pandemie pacienții noștri nu au fost neapărat mai expuși decât alții. Riscurile rămân cele generale, legate de vârstă și de co-morbidități. Deci ar fi o veste bună. Pentru pacienții care nu au au luat virusul și care au o afecțiune reumatismală cunoscută, dar stabilă sub tratament, acesta este mesajul extrem de important: nu se întrerupe medicația.

Și la pacienții cu terapie biologică, recomandarea e să nu întrerupă tratamentul. Depinde cum s-au organizat aceste servicii în țară. Noi, de exemplu, în Cluj, am lucrat. Spitalul de zi a fost deschis în toată această perioadă, tocmai pentru a putea face perfuziile. Am continuat activitatea chiar pentru colegi de-ai noștri din județe unde spitalele sau secțiile au fost închise. Am avut activitate și în ambulatoriu sau la distanță.

Situația mai complicată este cea a unui pacient care are o boală diagnosticată, dar care nu este stabilă. Medicația cu care noi tratăm activitatea și puseele de activitate ale bolii, pot să determine riscuri suplimentare. Și aici situația trebuie discutată cu medicul curant. Pentru că creșterea imuno-supresoarelor sau a dozei de cortizon sau schimbarea biologicului, poate să fie un moment destul de riscant.

Lucrurile se schimbă în bolnavilor care sunt infectați cu COVID-19. În primul rând, pacienții trebuie să anunțe medicul infecționist că suferă de o boală reumatologică, să comunice care este tratamentul urmat și, eventual, să dea și datele medicului curant cu care infecționistul s-ar putea sfătui.

Aici recomandările sunt generale ca în cazul oricărei infecții, nu doar a infecției cu corona. Terapia imuno-depresoare se oprește pe perioada infecției, fie că e vorba de biologic, fie că e vorba de metrotexat. Există doar 2 medicații remisive care nu trebuie să se întrerupă: sulfasalazina și Plaquenilul, hidroxiclorochina, care sunt medicamente ce pot fi continuate chiar dacă ai infecție cu corona.

O discuție mai delicată este la pacienții care urmează tratament cu Prednison care nu se poate întrerupe brusc, chiar dacă Prednisonul nu este foarte bun în infecții.

În legătură cu terapia durerii și aici au fost multe discuții la începutul pandemiei, legate de anti-infalmatoarele nesteroidiene, nurofen, ibrupofen. Se credea despre ele că ar putea agrava și determina forme mai severe de Covid. Se pare astăzi că nu are nicio legătură și nu afectează nici infecția cu corona. Prin urmare, dacă ai durere, poți să le iei.

Medicii recomandă pacienților cu boli reumatismale și celor imuno-deprimați să se vaccineze anti-gripal, o măsură imună exprem de importantă în cazul lor.

Emisiunea, moderată de Radu Gănescu, președintele COPAC și Andrei Huțanu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania, poate fi urmărită aici.

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest