TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Vaccin pentru prevenția encefalitei de căpușe, în România

dezinsectie-capuse-1024x768 (1)

Vaccinul (cu virus întreg, inactivat) indicat pentru imunizarea activă (profilactică) împotriva encefalitei provocată de căpuşe (TBE), produs de compania Pfizer, este acum disponibil în România. El are două forme de prezentare: una pentru administrare la copii și adolescenți cu vârste
între 1 și 15 ani și forma pentru administrare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste. Encefalita transmisă de căpușe (TBE – Tick Borne Encephalitis) este o boală virală gravă, transmisă în principal de căpușe, care poate fi prevenită prin vaccinare.

Encefalita transmisă de căpușe este o infecție a sistemului nervos central cauzată de virusul encefalitei de căpușe, care poate duce la afecțiuni neurologice, cum ar fi meningita, meningoencefalita și meningoencefalomielita. Toate grupele de vârstă pot să fie afectate. La copiii cu TBE, sunt frecvente deficiențele cognitive care afectează viața de zi cu zi și care necesită asistență pe termen lung. TBE tinde să fie mai gravă la persoanele vârstnice. Dintre adulții cu TBE, în 27% – 40% din cazuri, se produc sechele pe termen lung, de la disfuncție cognitivă până la paralizie spinală.

Spre deosebire de alte infecții bacteriene transmise prin căpușe care pot să fie tratate prin administrarea de antibiotice – nu există o terapie antivirală specifică pentru TBE. TBE poate să fie tratată numai simptomatic. Cea mai eficientă prevenție a TBE este imunizarea activă.

Căpușele sunt principalii vectori și gazde-rezervor pentru virusul TBE și sunt cel mai active de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei (Martie – Noiembrie). Căpuşele se găsesc în  păduri umbroase și umede, pajişti, câmp deschis și tufișuri. Acestea trăiesc atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Căpușele sunt prezente în numeroase locuri populare pentru activități în aer liber și turism.

Numărul cazurilor de TBE a crescut în toată Europa în ultimele decenii. În regiunile endemice, căpușele se pot găsi în orice zonă verde și prezintă un risc imprevizibil de a fi infectate cu virusul TBE. Interacțiunea complexă dintre biologia căpușelor, virusul TBE și comportamentul uman face ca riscul dezvoltării TBE să fie imprevizibil pentru o persoană. Având în vedere lipsa tratamentului specific, vaccinarea este singura protecție eficientă disponibilă împotriva infecției cu TBE. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură de prevenire a encefalitei transmisă de căpușe.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) recomandă imunizarea TBE pentru persoanele care locuiesc în sau vizitează frecvent pădurile și pajiștile din zonele cu risc TBE. Rata de protecție la vaccinare este de peste 95%.” 

Vaccinarea pentru prevenția encefalitei de căpușe este recomandată și folosită în țări precum: Austria, Croatia, Germania, Republica Cehă, Ungaria, Finlanda, Polonia, Elveția, Estonia, Lituania etc. În Austria, până la 88% din populație este vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin  împotriva TBE.

Pentru a afla mai multe informații despre encefalita transmisă de căpușe și despre vaccinarea pentru prevenția encefalitei de căpușe, solicitați consiliere din partea unui profesionist în domeniul sănătății.

sursa: https://www.comunicatedepresa.ro/

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest