Campania naţională de imunizare anti-covid intră astăzi în cea de-a 3-a etapă, şi vor deveni disponibile listele de aşteptate pentru programarea populaţiei generale.
Comitetul Naţional pentru Vaccinare anunţă că listele de aşteptare se vor deschide succesiv, în ordinea alfabetică a judeţelor: de la ora 9.00 cele cu nume care încep cu A, B sau C, după ora 11.00 judeţele cu literele de la D la P, iar după ora 13.00 Capitala, judeţul Ilfov şi cele ale căror nume încep cu literele S, T şi V.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat cum va decurge procesul de programare.
Valeriu Gheorghiţă: În fiecare centru de vaccinare în care se ocupă toate locurile libere se va activa automat şi lista de aşteptare şi persoanele au această opţiune de a trece în lista de aşteptare. Practic, vor opta entru un centru de vaccinare, care doresc evident să se vaccineze, vor pune pe lista de aşteptare, vor putea vizualiza câte persoane care se află deja pe acea listă de aşteptare şi platforma ar trebui să genereze şi un mesaj vizual, în care se va estima data probabilă a vaccinării. Ce este însă important de precizat este că din lista de aşteptare, în momentul în care vor deveni locuri disponibile în acel centru, se va respecta prioritizarea, şi anume, vor fi notificate cu precădere persoanele peste 65 de ani, persoanele cunoscute cu boli cronice, persoanele cu dizabilități, care vor ocupa 75% din locurile disponibile din acel centru. Persoanele care deservesc activități esențiale și sunt programate ca atare pe lista de așteptare vor fi notificate pe 25% de locuri libere din acel centru. În cazul în care locurile nu sunt ocupate, prin prioritizarea acestor categorii aferente etapei a doua, vor fi notificate toate persoanele din lista de așteptare care aparțin de etapa a treia, în ordinea cronologică în care au fost puse pe lista de așteptare.
Valeriu Gheorghiță a mai precizat că procentul de imunizare a persoanelor din etapa a doua a ajuns deocamdată la 20% și că nu există stocuri de vaccin Pfizer sau Moderna. Sunt însă suficiente doze pentru asigurarea fluxului de vaccinare de la o săptămână la alta. În ceea ce privește serul produs de AstraZeneca se așteaptă o scădere a numărului de doze care vor să sosi în ţară, însă de la jumătatea lunii viitoare ar urma să ajungă în România și vaccinul anti-COVID produs de Johnson&Johnson, care se administrează într- singură doză.
După 15 martie, va continua, în paralel, şi etapa a 2-a de vaccinare. Cei care nu au reuşit să se imunizeze în etapa a 2-a, vor fi vaccinaţi cu prioritate în etapa a 3-a, fiind aşezaţi la începutul listei de aşteptare, mai explică autorităţile.
SURSA: Radio Cluj