TELEFON: 0742 619 867

COPAC: 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut

boli-cardiovasculare

22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. Sunt datele unui studiu realizat online de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienţi cu boli cardiovasculare.

Principalele motive sunt legate de teama de a nu se infecta şi pentru că spitalele sunt închise, informează comunicatul de presă.

96,3% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare respondenţi se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) şi dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienţii le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital – 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% şi mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect îngrijorător reieşit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienţa cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenţii chestionarului online fiind persoane cu vârsta între 45-55 ani. Dintre respondenţi – 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% infarct miocardic.

COPAC şi Fundaţia Română a Inimii îndeamnă pacienţii şi populaţia să meargă la medic dacă au simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute.

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest