TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Medicamentele pentru boli reumatismale, vedete în vremea Corona. Criza Plaquenilului

plaquenil

Plaquenilul sau hidroxiclorochina și Tocilizumabul au devenit vedete în perioada pandemiei de coronavirus, spune președintele ales al Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Simona Rednic. Medicii au descoperit că au efecte foarte bune în tratarea pacienților cu COVID-19. În schimb, cei care suferă de boli reumatismale au avut de suferit și nu au mai găsit tratamentul atât de necesar în farmacii.

Problemele pacienților au fost de două feluri. Au fost situații în care a fost dificil de scris rețetele pentru că au fost spitale care s-au închis definitiv, au pus lacătul. Și au fost situații în care nu a mai fost cine să scrie aceste rețete. Până la urmă s-au rezolvat aceste situații punctual.

O altă problemă a fost cu Plaquenilul. Producătorul ne-a asigurat că există stoc pentru luna aprilie, când a fost marea problemă. Cu toate acestea, nu era deloc Plaquenil în farmacii. Duceai rețeta, iar farmacia era obligată să aducă medicamentul în 3 zile. Cu toată bună-voința farmaciștilor, care au fost alături de noi, am întâmpinat mari probleme, pentru că distribuitorii nu aduceau aceste medicamente în farmacii. A fost un ping-pong în care pacientul a fost trimis de la Ana la Caiafa ce a continuat toată luna aprilie. Între timp, la Cluj cel puțin, s-a implicat Colegiul Farmaciștilor, s-a negociat cu distribuitorii și acum, în Cluj, dacă depui rețeta și o cerere, în mod normal, în maxim 3 zile vei avea medicamentul, a spus președintele Asociației Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania, Andrei Huțanu.

Plaquenilul sau mai corect, hidroxiclorochina, a fost vedeta acestor zile. În primul rând, el este un medicament cu totul special pentru pacienții cu Lupus. Eu le spun pacienților și studenților mei că hidroxiclorochina trebuie să fie apa de băut a pacienților cu Lupus, atât e de important. Pe de altă parte, vă reamintesc că el este un anti-malaric, deci un anti-parazitar la bază și are un efect anti-viral deosebit pe multe viroze. Reduce replicarea virală.

Totul a început de la o mică publicație din Franța la debutul pandemiei, undeva la începutul lunii martie, care arăta că administrarea hidroxiclorochinei la pacienți cu Corona reduce dramatic replicarea virală. Erau și niște grafice impresionate acolo ce au avut un mare impact. Pe de altă parte, după înțelegerea lucrurilor, arată cu nu e chiar așa de minunat cum s-a crezut în acest caz.

Datorită acestor informații, el a dispărut rapid de pe piață la începutul pandemiei, a fost retras din farmaciile cu circuit deschis și a fost îndreptat în întregime către spitalele care tratează Corona. Asta a făcut ca pacienții cu Lupus și cu Colagenoză să nu mai găsească medicamentul în farmaciile cu circuit deschis. E un medicament ieftin, pe care pacienții nicio clipă nu s-au gândit să și-l stocheze.

Pe de altă parte, dispariția lui din tratamentul pacienților cu Colagenoză și Lupus poate să fie o dramă. Pentru că a face un puseu în plină pandemie, poate fi un lucru extrem de riscant. A fost un mare efort, și nu am reușit încă întru-totul, să repunem în circuit acest medicament, a explicat președintele ales al Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Simona Rednic.

Odată cu pandemia de coronavirus, medicația reumatologică a devenit de mare interes. Un alt medicament devenit vedetă este tocilizumabul.

Este anti-interleukina-6, un preparat care se folosește în formele grave de corona, cu insuficiență respiratorie și care este un medicament pe care noi îl folosim în poliartrita reumatoidă. Sigur că este un medicament de rezervă în caz de corona, dar infecționiștii, pneumologii și medici ATI s-au aflat în fața unui medicament cu care nu aveau niciun fel de experiență și noi la Cluj, spre exemplu, am avut o colaborare foarte bună cu ei în legătură cu stabilirea momentului și a tipului de pacient la care trebuie administrat, a mai spus președintele ales al Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Simona Rednic.

Dezbaterea a avut loc în cadrul emisiunii Gânduri și sfaturi pentru pacienții cu boli reumatologice în vremea Corona. Urmărește întreaga discuție pe acestă temă aici.

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest