TELEFON: 0742 619 867

Mineralele: sodiul

sodiu

Aportul în minerale al alimentelor este important deoarece organismul are nevoie de acestea. Fiecare aliment are caracteristicile sale la acest subiect și este bine să cunoaștem sursele de minerale. Ele intră în compoziția organismului, unele fiind prezente doar în cantități mici, dar cu rol important în reacțiile enzimatice.

Mineralele active în corpul uman sunt: calciul, clorul, cromul, cobaltul, cuprul, fierul, fluorul, fosforul, iodul, magneziul, manganul, molibdenul, potasiul, seleniul, sodiul, sulful, vanadiul și zincul.

Oligoelemente ca borul, siliciul, nichelul și arsenicul sunt de asemenea necesare pentru optimizarea procesului de creștere și a celui de osmoză. Conținutul de elemente minerale se exprimă frecvent în miligrame sau micrograme per 100 grame de aliment.

Sodiul și potasiul, descoperite împreună, s-au dovedit amândouă esențiale în procesul normal de creștere. În dieta noastră, sursa principală de sodiu este clorura de sodiu adică sarea de bucătărie adăugată la prepararea bucatelor.

Petre Ispirescu a scris o poveste numită „Sarea în bucate ” unde acesteia i se atribuie un rol important în ceea ce privește gustul alimentelor. Cantități mari de sodiu ingerate pot determina scăderea nivelului de potasiu din organism. O alimentație bogată în sodiu este responsabilă pentru hipertensiunea arterială. S-a estimat că necesarul zilnic de sare pentru un adult sănătos este de 500 mg.

Sodiul contribuie la solubilizarea calciului și a celorlalte minerale din sânge. Contribuie la funcționarea în condiții bune a sistemului muscular și nervos. În lipsa lui ne putem confrunta cu dificultăți de digerare a carbohidratilor sau posibile cu nevralgii. Surse naturale importante de sodiu sunt: sare, alimente marine, morcovi, sfeclă, anghinare, carne. Rareori sunt necesare suplimente de sodiu, dar dacă este cazul, un supliment excelent este alga marină denumită varec. Cantități de peste 14g de sare ingerate zilnic pot determina efecte toxice. Dacă luați medicamente pe bază de cortizon și aldosteron, rețineți în organism sodiul. Transpirația excesivă poate cauza deficit de sodiu. Prea mult sodiu determină pierderi de potasiu.

Dacă doriți să mențineți un nivel minim de sare consumată respectați urmatoarele instrucțiuni:

  • Renunțați la bere (300 ml de bere conțin 25 mg sodiu);
  • Evitați preparatele care conțin glutamat monosodic;
  • Evitați murăturile, sosul de soia, brânzeturile sărate, mezelurile.

Cantități prea mari de sare pot cauza hipertensiune arterială, risc crescut de afecțiuni cardiace. De asemenea, s-a dovedit că sarea este unul dintre factorii cauzatori de migrene. Determină retenția anormală a fluidelor din țesuturi, fapt care poate provoca amețeli și umflarea picioarelor. În plus, permite pierderea potasiului prin urină și afectează corecta utilizare a proteinelor alimentare.

Pentru o dietă echilibrată în sodiu consumați alimente naturale diverse, gătite sau crude. Putem da gust bucatelor adăugând alte condimente cum ar fi oțet sau lămâie, piper, muștar, usturoi, ceapă, hrean, coriandru, cimbru, pătrunjel. Condimentele, în alimentația dietetică, au un rol important, mai ales în cazul unor regimuri restrictive, lipsite de sapiditate, greu suportate de bolnavi.

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest