TELEFON: 0742 619 867

Principiile unei vieți active și sănătoase

viata-sanatoasa

Sănătatea se definește, în mod curent, ca starea unui organism la care funcționarea tuturor organelor se face în mod normal și regulat.

Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 definiția următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Cu toții ne dorim să trăim cât mai mult. Motivele sunt diferite: să ne ajutăm copiii, să ne bucurăm de nepoți, să călătorim în cât mai multe locuri. Pentru a ne bucura de darul numit viață și de toate surprizele pe care aceasta le are pregatite pentru noi, este important să fim sănătoși.

Pavlov a arătat că longevitatea depinde și de omul însuși, că trebuie respectat un anumit ritm de viață, atât în timpul muncii, cât și în timpul odihnei. George Ohsawa, acupuncturolog japonez, a constatat că pentru succesul tratamentelor sale este important stilul de viață al pacienților. El a renunțat la practicarea clinică a acupuncturii și și-a dedicat restul vieții pentru a-i învăța pe europeni cum să trăiască în conformitate cu principiile orientale ale longevității și sănătății.

Învățăturile lui au ajuns să fie cunoscute sub denumirea de macrobiotică, un termen grecesc cu sensul de viață lungă. Medicul chinez, Nei Jing, afirmă că tratarea bolii după ce apare e ca și cum ai începe să sapi o fântână după ce ți s-a făcut sete.

Dieta și stilul de viață sunt deosebit de importante și în ceea ce privește prevenirea bolilor, dar sunt un factor important, de care să ținem cont atunci când pierdem sănătatea și vrem să o recâștigăm.

Bob Flaws, în cartea sa ”Secretele imperiale ale sănătății și longevității”, spune că Qian Long, un împărat chinez, care a trăit o viață îndelungată, a lăsat în urma sa câteva secrete ale longevității, printre care:

  • Trezește-te devreme, găsește un loc cu aer curat și proaspăt, inspiră și expiră adânc;
  • Folosește plante și alimente speciale pentru a restabili qi-ul, energia corpului;
  • Dimineața, la trezire, clănțăne din dinți, înghite saliva, masează urechile, freacă nasul, rostogolește ochii, îndoaie și întinde membrele;
  • Nu vorbi în timp ce mănânci;
  • Nu conversa în timp ce stai culcat;
  • Nu bea peste măsură.

De asemenea, este important să conștientizăm că ora de culcare trebuie să fie rezonabilă, nu mai târziu de 22:00 și programul nostru zilnic să fie regulat, în consens cu țelul de a avea sănătate și energie.

Noi trăim în natură și suntem într-o strânsă legătură și rezonanță cu forțele acestui univers din care suntem doar o mică parte componentă.

Prin urmare, dacă ținem cont de bioritm, ne vom conserva energia și vom trăi sănătos cât mai mult timp. În concluzie, spun că ar fi minunat să avem:

  • O conduită ordonată în ceea ce privește activitatea zilnică;
  • O dietă sănătoasă, moderată;
  • Odihnă și exerciții fizice regulate.

Sportul este un izvor de sănătate și prospețime, un factor de longevitate”, spunea Ana Aslan. De asemenea, să prevenim și să tratăm din timp bolile cât mai natural posibil și fără efecte secundare.

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest