TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Principii alimentare sănătoase

fructe-legume-1

Alimentația corectă este una dintre cele mai importante părți ale păstrării stării de bine. Alimentele reprezintă un factor indispensabil organismului uman. Consumul lor zilnic este necesar pentru a satisface necesitățile cotidiene de energie și materie. Rolul lor nutritiv este asigurat de substanțele pe care le conțin, micro și macro nutrienti și anume: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, fiecare cu roluri bine definite în organism. Atât consumul exagerat de alimente, cât și insuficienta lor și respectiv a substantelor nutritive, pot cauza tulburări în organism, boală sau chiar deces.

Din punct de vedere funcțional, hrana noastră se clasifică în grupe de alimente necesare pentru energie și hrănirea tesuturilor și aici ne referim la lipide, glucide, proteine. Apoi, luăm în considerare mineralele, care nu sunt surse de energie, dar adesea sunt încorporate în structurile celulare și sunt indispensabile activității hormonilor și în special a enzimelor.

O altă categorie funcțională sunt vitaminele, care nu sunt nici sursă de energie, nici componente structurale, ci doar substanțe importante ce participă la reacțiile chimice celulare. Fibrele alimentare nu se consideră hrană la propriu, deoarece sunt practic inabsorbabile, dar sunt necesare în reglarea funcțiilor digestive.

Microorganismele, referindu-ne la bacterii sau mucegaiuri, aduse de unele alimente naturale au rol benefic asupra organismului.

Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente crude sau preparate culinare, pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și 2-3 gustări.
Scopul este acela de a realiza un echilibru caloric și nutritiv zilnic astfel: glucide 50-55%, proteine 15-20%, lipide 30-35%.

Putem studia piramida alimentară pentru a învăța principiile unei diete sănătoase. Această piramidă prezintă grăunțele, adică cereale, orez și boabele, adică mazăre, fasole, soia, năut, quinoa, ca alimente de bază. Următoarele sunt fructele și legumele. Apoi urmează proteinele animale – lactate, carne, ouă, în cantități mai mici, zaharurile și grăsimile folosindu-se, am putea spune, cu zgîrcenie.

Cele mai importante săruri minerale sunt : sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi , iar cel de lichide necalorice, apă, ceai, 2, până la 3 litri/ zi.
Am specificat că putem mânca alimente crude sau gătite. Ambele categorii sunt benefice. Subliniez doar că hrana nu trebuie gătită peste măsură. Dimpotrivă, mâncarea să fie preparată proaspăt și doar ușor fiartă sau gătită cu aburi, pentru a ușura digestia și a face ca elementele nutritive să fie mai ușor asimilabile. Este important să nu consumăm alimente și lichide excesiv de calde sau reci, deoarece temperatura influențează major procesul digestiv. Pentru a mânca în cantitate potrivită ne este de folos să avem mese regulate, să mâncăm încet, relaxați și să mestecăm bine, pentru a conștientiza semnalul de sațietate.

Un stomac plin în proporție de 70% face ca digestia să se desfășoare în mod corect și complet. După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor.

Chinezii spun: ”Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani”. Să nu uităm că un stil de viață sănătos include activitate fizică regulată, zilnică.

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest