Peste o jumătate de milion de români suferă de afecţiuni reumatismale inflamatorii, cea mai mare parte dintre ei de poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă.
Deși nu există încă registre naționale în acest domeniu, se estimează că peste 500.000 de oameni din România suferă de boli reumatismale inflamatorii. Aproximativ 200.000 dintre aceștia sunt diagnosticați cu artrită reumatoidă și un număr însemnat cu spondilită anchilozantă.
Deoarece sunt boli de tip progresiv, acestea afectează grav abilitățile locomotorii, reducând speranța medie de viață a pacienților, afectând în mod semnificativ și calitatea vieții acestora. La nivel mondial, afecțiunile musculo-scheletale reprezintă, după accidente, a doua cauză de invaliditate la persoanele tinere.
În acest context, Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – Catedra de Reumatologie și cu Houston NPA, organizează în data de 24 martie 2012 conferința “ReumaPAC – Poliartrita Reumatoidă și Spondilartropatii” aflată la prima ediție.
Evenimentul va avea loc la Vila Diaconia, str. Ponorului nr 1, zona Bună Ziua.
După știința noastră, acesta este cel mai de amploare eveniment de acest gen organizat de o asociație de pacienți în Cluj și în această zonă. Asociația ART își propune îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli reumatismale inflamatorii, ori, în acest scop informarea și educarea lor și a familiilor lor este esențială. Căci aceste boli nu generează doar suferință fizică, deși, de cele mai multe ori, durerile sunt atroce. Aceste afecțiuni provoacă invaliditate în diferite grade, schimbă dramatic viețile celor bolnavi, duc la pierderea locurilor de muncă, câteodată generează chiar destrămarea familiilor, situații care produc suferințe psiho-emoționale greu de cuantificat. Un pacient informat și educat cu privire la toate aspectele bolii este mult mai ușor de tratat, ori diagnosticarea precoce și tratamentul corect administrat din timp sunt esențiale în evitarea complicațiilor și a leziunilor ireversibile, cu efecte atât de dramatice asupra calității vieții acestuia și cu costuri atât de greu de suportat de pacient și chiar de societate. În această idee, Asociația ART își propune să organizeze anual cel puțin două astfel de evenimente, structurate pe afecțiuni, pe lângă celelalte acțiuni de informare și de susținere pe care le desfășoară pentru membrii săi. Sperăm să avem în continuare alături de noi aceeiași parteneri valoroși a căror prezență ne onorează și fără de care acest demers ar fi rămas doar la stadiul de intenție, a declarat președintele ART, Andrei Huțanu.
Acțiunea se adresează în mod special pacienților cu boli reumatismale inflamatorii, aparținătorilor acestora, și cadrelor medicale interesate (medici și asistenți medicali) care doresc să intre în dialog direct cu pacienții, cât și cu ceilalți medici de renume prezenți în calitate de lectori.
Coordonatorul științific al conferinței este Prof. Dr. Simona Rednic, șeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și al Catedrei de Reumatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, vicepreședintele Societății Române de Reumatologie.
La această conferință se va discuta concret situația pacienților cu boli reumatismale din România, dar și nevoia creării unei baze de date care va asigura o monitorizare corectă a bolilor inflamatorii de la nivelul României în scopul dezvoltării unor terapii biologice și tratamente eficiente.
Alături de D-na Prof. Simona Rednic, printre lectorii care vor susține teme în cadrul acțiunii se numără: Dr. reumatolog Doina Băltaru, Dr. reumatolog Laura Damian, Asist. Univ. Dr. Maria Magdalena Tamas, Dr. reumatolog Laura Muntean și Dr. reumatolog Ruxandra Schiotis.
Temele care vor fi discutate în cadrul conferinței:
- Monitorizarea corectă a bolilor inflamatorii – Cine? Cum? Cât de des?
- Tratamentele reumatismelor inflamatorii
- Terapiile biologice – Criterii de selecție, avantaje, riscuri
- Lupta cu durerea – Când? Cu ce? Riscuri?
- Complianța la tratament
- Recuperare, kinetoterapie principii
- Programele nationale de sanatate
- Drepturile si obligatiile pacientilor
La finalul discuțiilor din plen se vor derula workshopuri menite să ofere cât mai multe informații legate de cele două afecțiuni:
Poliartrita Reumatoidă:
- Tratamentul în Poliartrita Reumatoidă
- DMARDS, AINS, steroizi (clasele terapeutice, dozaj, monitorizare și efecte secundare)
- Terapiile biologice în PAR – criterii de selecție, avantaje și riscuri
- Kinetoterapia în PAR
- Alte mijloace de recuperare
Spondilartropatii Seronegative:
- Tratamentul în spondilartropatii – DMARDs, AINS, steroizi (clasele terapeutice, dozaj, monitorizare și efecte secundare)
- Terapiile biologice în SpA – criterii de selecție, avantaje și riscuri
- Alte mijloace de recuperare în SpA
- Kinetoterapie în SpA
Potrivit estimărilor efectuate de către organizatori, la această conferință sunt așteptați peste 200 de participanți.
Taxele de participare sunt structurate în felul următor:
- Membrii Asociației ART – 5 lei
- Non-membri ART – 20 lei
- Cadre medicale (medici, asistenți medicali) – 5 lei
Aceste taxe includ participarea la eveniment, o masă de prânz și pauza de cafea.
Informații referitoare la conferință pot fi găsite și pe www.houston.ro / 021-317.09.43 / 0725.221.018 / sau e-mail evenimente@houston.ro
Contact presă: Andrei Constantinescu, andrei.constantinescu@houston.ro, 0756.030.391