TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Săptămâna pacienţilor

saptamana_pacientilor_web

saptamana_pacientilor_webCoaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a organizat pentru prima dată în România, “Săptămâna pacienţilor” în perioada 11-17 martie 2013. Evenimentul a avut loc sub Înaltul Patronaj al Guvernului României. 

“Săptămâna pacienţilor” a cuprins o campanie de informare naţională pentru pacienţi, dezbateri cu medicii şi studentii de la universităţile de medicină, Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi (eveniment aflat deja la a IV-a ediţie) şi lansarea proiectului „Telefonul Pacientului”.

În cadrul campaniei de informare a fost difuzat un pliant în spitalele din toată ţara, cuprinzând aspecte ce ţin de drepturile pacienţilor, importanţa controlului periodic şi a altor teme de interes pentru pacienţi.

Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi a prilejuit dezbateri cu oficialii din sistemul de sănătate asupra celor mai importante teme:

  • Procesul de reformă al sistemului sanitar pe înţelesul pacienţilor,
  • Mecanisme de consultare a asociaţiilor de pacienţi,
  • Sistemul informatic al CNAS în relaţia cu pacientul,
  • Accesul pacienţilor la tratament şi servicii medicale – perspective 2013-2014,
  • Protecţia socială a pacienţilor din România,
  • Schimb de experienţă cu alte organizaţii de pacienţi din Europa,
  • Planificare strategică şi dezvoltare instituţională în rândul asociaţiilor de pacienţi din România, Directiva Cross-border,
  • Cardul de sănătate.

Telefonul Pacientului este un proiect al COPAC, pornit din nevoia de informare a pacienţilor români şi de semnalare a problemelor cu care se confrunta. Un operator răspunde în fiecare zi timp de opt ore la toate apelurile pacienţilor, oferă informaţiile solicitate şi preia semnalările acestora. COPAC va direcţiona aceste solicitări către instituţiile naţionale cu responsabilitate în domeniu şi va monitoriza modul cum se răspunde problemelor semnalate.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost înfiinţată în 2008 şi cuprinde în prezent 11 organizaţii membre: Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Transplantaţilor din România,
Alianţa Naţională de Boli Rare. Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră din România, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru suportul pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Praeder Willi şi Fundaţia Baylor Marea Neagră.

În acest moment este în curs de afiliere şi Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART.

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *