Interviu realizat cu doamna prof. dr. Simona Rednic, sef sectie Spitalul Judetean de Urgenta Cluj Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca.
Din interviu aflati detalii importante despre bolile reumatismale inflamatorii, de cate tipuri sunt, pe cine afecteaza, la ce varsta, cum pot fi diagnosticate cat mai timpuri, care este povara si, mai ales, ce se poate face pentru a fi tinute sub control cu tratamente noi si un stil de viata adecvat.
Bolile reumatice inflamatorii sunt o subcategorie a paletei largi de boli musculoscheletale, o paletă foarte largă, cu multe cauze și mecanisme. Cele inflamatorii au în general mecanisme autoimune, adică este vorba despre o reacție imună particulară. Factorii prin care apar sunt multipli, nu este vorba despre un singur factor sau o singură cauză. Există o componentă genetică asociată cu factori de mediu și/sau infecții, aceste boli fiind determinate întotdeauna de asocierea mai multor motive. Ceea ce este important de specificat este că bolile autoimune apar în general la oameni tineri, spre deosebire de marea masă a patologiei musculoscheletale care este una degenerativă, apărând mai degrabă tardiv, odată cu înaintarea în vârstă.
Există mai multe subtipuri de boli imunoinflamatorii
În cadrul bolilor imune inflamatorii există mai multe subtipuri, cea mai cunoscută fiind, probabil, poliartrita reumatoidă, boală pe care o fac predominant femeile și care interesează articulațiile mici. Mai avem însă și o boală care apare preponderent la bărbați- spondilita anchilozantă, afecțiune care interesează mai degrabă coloana vertebrală. În același timp putem aduce în discuție și artrita psoriazică care poate afecta deopotrivă și coloana vertebrală și articulațiile periferice dar și artritele enterale care însoțesc diverse boli inflamatorii intestinale. Prin urmare, în cadrul acestei grupe există o mulțime de subgrupe care se pot manifesta diferit – unele foarte severe cu multe afectări, altele minore cu una sau mai puține articulații afectate. Diferențele uriașe se regăsesc nu doar în cadrul grupului de boli imune inflamatorii ci și între boli, pentru că, inclusiv în cadrul aceleiași boli, pacienții se pot manifesta extrem de diferit.
Sunt boli cu o povară semnificativă
Ceea ce este evident este că povara pe care astfel de boli o aduc este semnificativă și că afectează mult viața de zi cu zi a celor care o poartă. Sunt însoțite de durere cronică, de semne generale de astenie, de scădere ponderală, de incapacitatea de a face diverse acțiuni, unii dintre pacienți trebuind să își reducă activitatea, să-și schimbe locul de muncă sau chiar să se pensioneze. Starea fizică este în general afectată sub mai multe aspecte începând cu viața cotidiană, viața de familie, viața socială și continuând cu componenta psihică ce poate fi afectată în grade variabile. De asemenea, oamenii pot fi anxioși, deprimați, cu tulburări de somn etc. Mai mult, având în vedere faptul că interesează oameni tineri, adică pe cei în plină putere de activitate familială, profesională, lucrul este cu atât mai semnificativ deoarece prezența lor în familie, în viața socială, în viața profesională este extrem de importantă și este afectată de multe ori semnificativ.
Diagnosticul precoce este esențial
Unul din cele mai importante lucruri este diagnosticul precoce. Cu cât se pune mai repede diagnosticul, cu atât acele leziuni ireversibile vor fi minimale sau chiar efectul de distrucție articulară poate să lipsească cu totul dacă pacienții ajung extrem de repede la medic. Doar că asta este totuși o problemă cu o dificultate destul de mare, pentru că bolile din această categorie se pierd prin mulțimea de dureri articulare. Durerile articulare în general sunt o patologie foarte frecventă, durerile de spate, de exemplu, fiind cele mai frecvente după virozele respiratorii comune, 80-90% din populație având cel puțin o dată o durere de spate. Dar, foarte puține dintre acestea sunt spondilite anchilozante. Prin urmare recunoașterea și identificarea între mulțimea de dureri de spate, care dintre acestea ar putea să fie spondilita anchilozantă este extrem de importantă. Iar disponibilitatea medicului de familie, faptul că acesta recunoaște un anumit tip de patologie este definitorie. Pe de altă parte, nu toate durerile de coloană sau durerile musculoscheletale, trebuie referite la reumatolog. Multe dintre ele sunt dureri comune, trecătoare, care înseamnă artroze și, în același timp, multe dintre ele se pot trata cu reabilitare mai bine decât cu ajutorul medicamentelor. Totuși, rămâne deosebit de semnificativă precizarea referitoare la identificarea între aceste patologii a bolilor imunoinflamatorii și de aceea facem un efort constant pentru educarea medicilor de familie, educarea studenților, a specialiștilor care, indiferent ce specialitate ar avea, să aibă iscusința de a recunoaște aceste tipuri de patologii. Din păcate întârzierea de diagnostic este categoric foarte mare si nu este neapărat o problemă pentru România. De exemplu, în Germania rămân, în medie, chiar 7 ani între prima durere de spate și diagnosticul spondilitei. Cât despre România e foarte greu de spus unde ne aflăm in mod specific, depinzând foarte mult de unde ne uităm. Dacă privim din perspectiva reumatologilor, de exemplu, din momentul în care s-a ajuns la reumatolog până se pune diagnosticul, timpul e foarte scurt pentru că lucrurile merg mult mai țintit. În rest se pare că nu avem o cercetare anume referitoare la unde a avut loc întârzierea și cât a durat de la primele simptome și până s-a ajuns la reumatolog.
Articol extras dintr-un interviu cu prof.dr. Simona Rednic. Interviul integral îl puteți vedea și asculta AICI (hyperlink)