TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Fosforul și fluorul

fosfor-fluor-1200x900

Fosforul se găsește în fiecare celulă a organismului uman. Corpul unui adult conține în medie 700 g de fosfor, 87% din acesta fiind depozitat în oase sub formă de fosfat de calciu. Calciul și vitamina D sunt indispensabile pentru absorbția fosforului.

Raportul dintre calciu și fosfor în organismul nostru este de doi la unu. Fosforul este implicat în aproape toate reacțiile chimice și fiziologice și are un rol important pentru structura sănătoasă a oaselor și dinților. Vitamina B3 nu poate fi asimilată în lipsa fosforului.

De asemenea, este important pentru reglarea bătăilor inimii, funcționarea normală a rinichilor și este necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Prezența radicalului fosfat este obligatorie în multe etape ale metabolismului glucidelor, al acizilor grași și aminoacizilor.

Fosfații anorganici participă la formarea sistemelor tampon prin care se asigură menținerea constantă a pH-ului. Fosforul ajută în procesele de creștere și vindecare și poate atenua durerile cauzate de artrită.

Dozele zilnice necesare sunt cuprinse între 800 și 1.200 mg pentru adulți, nivelul mai ridicat fiind indicat pentru femeile gravide sau mamele care alăptează. Rahitismul poate fi cauzat de carența de fosfor.

Cele mai importante surse alimentare de fosfor sunt: laptele și produsele lactate, ouăle, peștele, carnea de pasăre, cerealele integrale, nucile și semințele.

Ca inamici ai fosforului amintesc: cantități mari de fier, aluminiu și magneziu, care pot reduce până la limita minimă eficacitatea fosforului. Dietele bogate in grăsimi măresc gradul de absorbție a fosforului și determină scăderea nivelului de calciu.

Meniurile noastre sunt, în general, bogate în fosfor datorită faptului că acest mineral este prezent în marea majoritate a alimentelor naturale și carențele de calciu sunt foarte frecvente.

Să acordăm o mai mare grijă dietei zilnice!

Pentru persoanele cu vârsta de peste patruzeci de ani se recomandă o alimentație mai redusă în carne și mai bogată în lactate și legume. Motivul este acela că după patruzeci de ani, rinichii nu mai pot elimina excesul de fosfor, ceea ce determină scăderea nivelului de calciu din organism.

La rândul său, fluorul are un rol important în țesuturile dentare și osoase. Intră în componența fluorurii de sodiu – un preparat sintetic de genul celor care se introduc în apa potabilă și a fluorurii de calciu, aceasta fiind o substanță naturală. Aportul optim de fluor scade incidența cariilor dentare, însă surplusul poate determina decolorarea dinților. Nu sunt stabilite doze zilnice, dar majoritatea oamenilor ingerează aproximativ 1 mg pe zi din apa potabilă.

Prepararea alimentelor în vase de aluminiu dăunează aportului de fluor.

O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de fosfor si fluor.

SURSA: Radio Cluj

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest