TELEFON: 0742 619 867

Caută
Close this search box.

Pacient de România – 6% pentru Sănătate

logo COPAC

Dezbaterea „Pacient de România – 6% pentru Sănătate” a avut loc în data de 3 septembrie, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. Coaliția organizațiilor Paciențiilor cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a organizat această conferință în cadrul căreia s-a discutat despre campania cu același scop, desfășurată în urmă cu 5 ani, în vederea obținerii unui procent de 6% din PIB pentru sănătate. Acel demers al societății civile a strâns suficiente semnături, însă acel lucru nu s-a întâmplat.

După atâția ani, sistemul sanitar se confruntă cu aceleași probleme, la acestea adăugându-se multe altele. COPAC reia acest demers și va merge în caravană prin țară popularizând această necesitate de finanțare a sănătății.
Numărul insuficient de medici, lipsa unor dotări performante, necesitatea registrelor pacienților, necesitatea profilaxiei și programe speciale și bine organizate pentru pacienții cu boli cronice sunt doar câteva dintre problemele dezbatute ieri în cadrul primei dezbateri a caravanei COPAC în cadrul proiectului ”Pacient de România – 6% din PIB pentru Sănătate!”.
La dezbatere au participat dr. Cornel Pop, vicepreședintele Colegiului Medicilor Cluj, dr. Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică;
Emilia Groza, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate; Col. dr. Doina Băltaru, comandantul Spitalului Militar Cluj; Emilian Buiga, preşedintele Ordinului Asistenţilor Cluj; Ștefan Roman, președintele SANITAS Cluj, Bogdan Covaliu, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți; Radu Pârlog, preşedintele Organizației Studenţilor Medicinişti Cluj; Kristina Moldovan, Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri și reprezentanţi ai mass-media.

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Cluj a precizat că Sănătatea are atât de multe nevoi încât nici măcar 6% din PIB pentru Sănătate nu ar fi suficient.

Procentul de 6% este un procent de bun simț, însă eu cred ca este chiar mic. Avem atâtea probleme în sănătate. Migrația medicilor este una din problemele majore și a ajuns si la Cluj, există sincopele în aprovizionarea cu medicamente pentru bolnavii cu boli cronice severe, a precizat dr. Pop.

Col. Dr. Doina Baltaru a spus că spitalul pe care îl conduce nu se confruntă deocamdată cu deficit de personal, însă și medicii militari au început să plece.

Dotarea spitalului la noi nu este la nivelul celor din Vest. Medicii își doresc să fie la curent cu noutățile în medicină, să participe la conferințe și spitalul nu le poate acoperi aceste costuri. Se acumulează foarte multă frustrare din cauza lipsei de interes în dotarea cu tehnologii noi, accesului la instruire, a spus dr. Baltaru.

Un număr de 2000 de asistenți medicali au plecat doar din Cluj în ultimii doi ani, iar cei buni pleacă primii. Trebuie să fim uniți în acest demers de obținere a 6% din PIB, pe care îl salut și să implicăm și factorul politic, a declarant Emil Buiga, președintele Ordinului Asistenților Medicali Cluj.

Dragoș Zaharia, pacient cu Scleroză Multiplă din Alba Iulia a spus că el are nevoie de tratament, echivalent cu accesul la viața.

Eu vreau tratament și vreau sa fiu tratat la Cluj, nu să merg în Ungaria sau Germania. Medicii de la Neurologie care mă tratează la Cluj sunt valoroși și îmi doresc să rămână în România, a spus Dragoș.

Cristina Moldovan a ridicat problema medicilor de medicină școlară pe cale de dispariție, în prezent numărul lor fiind de doar 600 în întreaga țară.

Consider că această primă întâlnire de la Cluj din cadrul campaniei noastre este un prim pas de coalizare a specialiștilor și pacienților pentru a obține o bună finanțare în beneficiul tuturor. Mă bucur să văd că avem specialiști valoroși și oameni implicați care își doresc să își facă meseria în cele mai bune condiții. Invităm pe toată lumea alături de noi în acest demers, doar împreună putem obține acceptarea de către politicieni a procentului de 6% din PIB pentru Sănătate!, a declarant Radu Gănescu, președintele COPAC.

Caravana COPAC va ajunge și la Craiova, Timișoara și Iași.
Inițiativa este susținută de organizațiile profesionale din sistemul de sănătate. Susținerea acestei campanii are loc și online, pe site-ul www.copac.ro

FII SOCIAL!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest